събота, 27 април 2024 г.

Безобразие: Боил Банов скандално раздава десетки хиляди на свои хора

Наскоро бяха обявени резултатите от едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата. Това е програмата на Национален фонд „Култура“ (НФК) към Министерството на културата (МК), с която се цели да се подпомогне културният сектор заради пандемията. За финансиране кандидатстваха десетки културни организации, а жури отся онези проекти, които според него трябва да бъдат подкрепени с държавни пари.

Повече от 10 частни галерии и организации, свързани с развитието на съвременното изобразително изкуство, са кандидатствали за субсидия, разкрива вестник „Галерия“. Въпреки дългогодишния опит и сериозно присъствие в културното пространство на част от тях, учудващо одобрени за финансиране са само два проекта – на скандалната галерия „Структура“ и Института за съвременно изкуство (ИСИ). Според директора на галерия „Лоранъ“ Лаврен Петров предпочетените организации са получили финансиране благодарение тенденциозността на НФК.

Проектът, с който екипът на галерия „Структура“ кандидатства, е със заглавие „Бъдещето е тук. Съвременни практики в популяризирането на изкуството“, а мотивите, с които журито е обосновало финансирането, са следните: „Проектът е добре разработен. Предвижда както затвърждаване, така и надграждане на досегашната дейност на организацията“. Подобен мотив е нечувана наглост, защото именно галерия „Структура“ миналата година бе в основата на най-големия скандал с фалшификати в българското изкуство, предизвикан от „феноменалната“ изложба от евтини ментета. Долнопробни ментета, с които директорката на галерията д-р Мария Василева твърдеше, че ще запълва бели петна в историята на модернизма в България. Заедно с видната професорка Ирина Генова, изкуствоведа Борис Данаилов, реставратора доц. Стефан Белишки и още няколко разбирачи, те не само не успяха да запълнят белите петна, а направиха черен кратер в пазара на изкуство в страната, закопавайки в него собствената си репутация на специалисти.

От скандала в „Структура“ измина почти година и половина. И въпреки че тогава притиснатият от ситуацията министър на културата Боил Банов се хвърли на амбразурата и обяви, че ще се бори с търговията с фалшификати – до днес нищо от обещаното не се е случило. Прокуратурата и Министерството на културата са изпаднали в дълбоко мълчание по случая. Все едно нищо не е било. А сега, съвсем безочливо, разчитайки на късата обществена памет, отпускат на същата тази галерия пари с мотива – „затвърждаване и надграждане на досегашната дейност на организацията“. Всичко това прилича на фарс под изключително лошата режисура на случайника Боил Банов, който на инат продължава да заема поста министър на културата.

Яра Бубнова и Недко Солаков

Такъв е и случаят с вечно подреждащата се за и отглеждана с държавни пари частна организация на Недко Солаков и Ярослава Бубнова Институт за съвременно изкуство, известна просто като ИСИ. Този път на ИСИ Министерството на културата е отпуснало почти 100 000 лв. – 98 838,43 лв. Институтът, заради който Ярослава Бубнова, дългогодишен служител на Националната галерия, а днес и неин директор, беше разследвана за конфликт на интереси. Уви, под зоркия контрол на министър Боил Банов разследващите компетентни органи не установиха такъв въпреки неговата очевидност. Явно за министър Боил Банов и Бубнова законите не важат, а финансирането на „Структура“ и Института за съвременно изкуство е пример за усвояване на обществени средства.

 

 

ВИЖТЕ КОИ СА В ДЪНОТО НА БЕЗОБРАЗИЕТО

 

В сайта на НФК е посочено, че управителният съвет на фонда е в състав: Боил Банов, който е и негов председател, Борислава Танева, Боян Ангелов, Божидар Манов, Весела Христова-Радоева, Деница Езекиева, Станислав Почекански, Юрий Дачев, Елиянка Михайлова, Тодор Чобанов и Георги Керезов. Прави впечатление, че в този „звезден“ състав има само двама души, които разбират от визуални изкуства. Единият е г-н Министърът, който ходи под прикритие да купува картини на търгове заради хубавите им рамки. Същият разбира и от перформативни практики и обяви голямото плюскане, инициирано от палавата Ода Жон в Националната галерия, за висш артистичен пърформанс. Наясно е и със съвременното изкуство – все пак даде половин милион лева за венецианската ни излагация миналата година, за де се представим с чаши тип ИКЕА и топлоизолационни зелени плоскости като високоинтелектуална и естетическа инсталация.

Весела Христова-Радоева

Другият член на управителният съвет на фонда, който има отношение към визуалните изкуства, е Весела Христова-Радоева. Паметливи припомнят, че като директор на Софийската градска художествена галерия тя позволи на братовчедка си Мария Василева да деребейства в институцията, правейки я главен куратор.

В управителния съвет на НФК се вижда и името на заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ при Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. Същият, който козирува безропотно пред тежкия юмрук на ГЕРБ в София г-жа Малина Едрева, която никога не е криела любовта си към Института за съвременно изкуство. Нещо повече, именно Едрева редовно урежда участие на неговите настоящи и бивши членове като Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Мария Василева и проф. Александър Кьосев във важни комисии, свързани с финансиране на културни събития и инициативи в столицата.

С други думи, няма нищо учудващо, че именно проектите на галерия „Структура“ и ИСИ са одобрени и финансирани с общо над 150 000 лева. Още повече че Боил Банов има специално отношение към двете кураторки на неконвенционални форми на изкуство – Ярослава Бубнова и Мария Василева. Първата я направи директорка на Националната галерия, въпреки доказаната липсата на компетентност, а Мария Василева също се радва на персоналната закрила на Банов, защото Министерството на културата потули случая с фалшификатите. Събитие, нанесло невъзвратими щети върху пазара на изкуство в България.

Каква обаче е причината за този „любовен триъгълник“ между Боил Банов и двете кураторки? Дали не става просто дума за пари? Пари, към които г-н министърът на културата очевидно има голям интерес. Преди няколко месеца в свое интервю той призна, че за него министерският пост е и средство да върне натрупаните си през годините дългове към банки. „Успях да си понамаля дълговете към банките, събрах някакви пари, купих си една мечта – една много стара къща в Копривщица за 57 000 лв.“. Вероятно г-н Банов малко преди да сдаде властта, се опитва с всички средства да осъществи някоя друга своя по-голяма мечта? Мечта, за която са му нужни повече пари. Или просто се опитва да обезпечи бъдещото си на провален бивш министър на културата?

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html