неделя, 5 май 2024 г.

Тече Международният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“

Информатици от рекорден брой държави участват в Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, който тече тези дни онлайн до 22-ри ноември.

Състезатели от България, Русия, Румъния, Татарстан, Украйна, Сърбия, Северна Македония, Грузия, Беларус, Армения, Азербайджан, Молдова, и за първи път Сирия, Кипър, Белгия и Израел ще премерят сили в турнирa, обясни Бисерка Йовчева , председател на организационния комитет на състезанието.

Новото тази година е, че всяка държава има право да участва с един официален и до пет неофициални отбори във всяка възрастова група – младша и старша възраст. Цялата квота са покрили Русия, Румъния и България, а останалите са регистрирали само официални състави, допълни Йовчева.

Всеки отбор се състои от по четирима души. България като домакин участва с два официални национални отбора в двете възрастови групи – младша (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен. Отделно Шумен се представя с един официален отбор в старша възраст и един – в младша възраст. Школа „А и Б“ участва с един неофициален отбор в старша възраст.

Откриването на турнира бе в четвъртък, 19 ноември и се излъчи онлайн в сайта на състезанието. След това започна тренировъчна сесия, а двата състезателни дни са в петък и събота. Закриването е в днес, 21 ноември, от 18.00 часа, като тогава ще бъдат обявени и победителите в надпреварата.

Домакин на състезанието е Община Шумен съвместно с ШУ „Еп. Константин Преславски“. Партньори са Министерството на образованието и науката, Сдружението „Европейска младежка олимпиада по информатика“, РУО-Шумен и софтуерната компания „Мусала Софт“. Генерален спонсор на турнира е „Алкомет“ АД.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html