неделя, 5 май 2024 г.

Правнучка на наш революционер размахва пръст на България като македонска министърка

Министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска фронтално атакува българския си колега Красимир Каракачанов заради негово изказване, че щял да изпрати един полк да премахне всички паметници в Македония, на които България е наречена „фашистки окупатор“. „Отминаха времената, когато могат да се правят подобни изявления от страна на военни министри от региона“, коментира Шекеринска и допълни: „България е член на НАТО, какъвто сме и ние, и това не е начинът да си комуникираме. Надявам се, че България отново да ни подкрепи за члeнство в ЕС, както ни подкрепи и с независимостта. Можем да напредваме само с добросъседски отношения. Комуникацията между съюзниците не трябва да спира“, смята Шекеринска.

Според независими наблюдатели Каракачанов хвърля подобни закани предизборно, защото формацията му ВМРО е на ръба да влезе в следващия парламент. Това обаче не означава, че антибългарската кампания в Северна Македония трябва безропотно да бъде приемана от София, а напротив. Изключително злобното изкривяване на историята и демонизирането на България от влиятелни кръгове в Северна Македония е нормално да срещне подобна и още по-радикални реакции у нас.

Любопитното е, че самата Радмила Шекеринска, която освен министър е в ръководството на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), е и от славен български род. Праправнучка е на видния български революционер Христо Шекеринов, чието семейство взима дейно участие в българските национално-освободителни борби и войните за национално обединение на България. Като член на Щипския окръжен революционен комитет Христо Шекеринов е осъден на 15 години затвор от сръбските власти. Единият му син Борис загива като войник в българската армия по време на Първата световна война, а другият му син Александър – прадядото на днешната македонска министърка, е зверски убит от сръбската полиция през 1928 година. След време българската държава дава пенсия на роднините на Радмила, но това не пречи на сърбизацията на семейството с поколенията. Дори фамилията се променя от Шекеринови на Шекерински.

Така Радмила завършва Електротехническия факултет на Скопския университет през 1995 година и още през следващата година вече е асистент по връзки с обществеността в Отворено общество за Македония на международния спекулант Джордж Сорос. От тук нататък кариерното развитие на Шекеринова, пардон, Шекеринска, е гарантирано. Първо е асистент в Електротехническия факултет, а после завършва магистратура в училището за дипломация и право „Флетчер“ (Fletcher School of Law & Diplomacy) на университета „Тъфтс“ (Tufts University) в САЩ.

От 1995 е член на Председателството на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), а през 1998 – 2006 г. е подпредседател и международен секретар на СДСМ. За три години е и говорител на СДСМ. На 26 години става депутат в Събранието на Република Македония. В този опозиционен период изпълнява функциите: заместник координатор на парламентарната група на СДСМ, член на комисията по външна политика, член на комисията по образование и наука, член на комисията по околна среда, младежта и спорта, член на делегацията в Междупарламентарния съюз и член на парламентарната група за сътрудничество с Европейския парламент.

На всички следващи избори (2002, 2006,2008 и 2011) е преизбирана за депутат в Събранието на Република Македония. При управлението на СДСМ от ноември 2002 до август 2006 г. е заместник министър-председател на Република Македония с ресори европейска интеграция и координация на чуждестранната помощ. Избрана е и за председател на СДСМ на 5 ноември 2006 година, но след катастрофалните резултати на партията на парламентарните избори през 2008 година подава оставка. За временен председател е избран Зоран Заев, който след осем месеца предава поста на Бранко Цървенковски. През юни 2013 г. Заев е избран за председател, а Радмила Шекеринска – за заместник-председател на СДСМ. Става министър на отбраната на Македония от 1 юни 2017 г. – в правителството на Зоран Заев. Омъжена е за бизнесмена Божидар Янковски, от когото има дете.

Това е историята на една амбициозна потомка на славен български род, която днес не само се чувства северномакедонка, но и не смята за смущаваща антибългарската истерия в Скопие. Друг е въпросът, че с типажи като Красимир Каракачанов и България няма как да бъде почувствана като искрен приятел на обикновените македонци. Тези хора дълги години търпяха сръбския терор и асимилационната политика на Белград, целящи да ги откъснат от българските им корени.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html