неделя, 5 май 2024 г.

Джо Байдън губи съпруга, дъщеря и син

Драматичен е пътят на избрания 46-и президент на САЩ Джо Байдън до Овалния кабинет в Белия дом. По него има всичко: семейни трагедии, мозъчна операция, два неуспешни опита да стане президент – първия път, когато е на 46 години, втория – на 66. Има и твърде фамилиарните докосвания до чужди жени. Но всичко е добре, когато завършва добре, както гласи една поговорка – на 77 години Джо Байдън осъществи мечтата си да влезе отново в Белия дом, но този път вече като президент. Байдън е бил сенатор 35 години (1973-2009) и вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

Избраният за президент, който трябва официално да бъде обявен най-късно до 20 януари, със сигурност няма да работи на 18 декември. Така е всяка година от 1972 насам, когато загубва първата си съпруга и едногодишната им дъщеричка. Джо Байдън се жени за Нийла Хънтър през 1966 г. и им се раждат три деца – Джоузеф „Бо“ Байдън III, Робърт Хънтър Байдън и Наоми. На 18 декември 1972 г. Нийла се качва в колата заедно с трите си деца, за да направят традиционните покупки за Коледа. На едно кръстовище колата й е блъсната от камион, докато тя излиза от пресечка. По-късно шофьорът на камиона е оправдан. Майката и 13-месечната й дъщеря загиват на място, а 4-годишният Бо и 2-годишният Хънтър са тежко ранени. „Първият ми спомен е в болничното легло, точно до брат ми. Бях на почти 3 години. Помня брат си, който е по-голям с една година и един ден, да държи ръката ми, гледайки ме в очите, и да повтаря: „Обичам те, обичам те, обичам те“, спомня си по-късно Хънтър.

Байдън с първата си съпруга Нийла и децата им Хънтър (вляво), дъщеричката Наоми (в средата) и Бо

Месец по-рано, на 7 ноември 1972 г., Байдън изненадващо побеждава републиканския сенатор ветеран Джеймс Богс с 3162 гласа и става петият най-млад американски сенатор в историята (на минималната допустима възраст 30 г. според американската конституция). Катастрофата на 18 декември го разтърсва дотолкова, че той обмисля да се откаже от сенатското си място, за да се грижи за синовете си, но е убеден да заеме поста от лидера на демократите в Сената Майк Мансфийлд. На 20 януари 1973 г. сенатор Байдън произнася клетвата за встъпване в длъжност до леглото на един от синовете си. „Много хора са преминали през такива изпитания, моето изкупление беше да се посветя на момчетата ми“, казва години по-късно Байдън.

След автомобилната катастрофа сестрата на Байдън – Валери, се премества при него в Уилмингтън, за да му помага с децата и да му дава кураж. Всеки ден младият сенатор пътува до Вашингтон, но всяка вечер е при семейството си. Пред студенти в Йейл години по-късно Байдън разказва, че за него било безкрайно важно да може да целуне всяка вечер и всяка сутрин двете момчета. На сестра си Валери Байдън Оуенс Джо разчита и когато се кандидатира за първи път за сенатор от щата Делауеър. Валери ръководи кампанията му, в нея се включват и други членове на семейството поради липсата на средства за наемане на професионални служители за раздаване на листовки с позициите му. Той се концентрира върху изтеглянето на САЩ от Виетнам, околната среда, гражданските права. Любопитно е, че от 1963 до 1968 г. Байдън пет пъти е отлаган от военна служба по време на Виетнамската война, а през април 1968 г. е освободен заради астма, от която страда като юноша. Пак на тези млади години Байдън е подиграван от другите момчета за заекването си. Преодолява говорния дефект, рецитирайки поезия пред огледалото.

Сред колегите си сенатори на Капитолийския хълм във Вашингтон е известен като заклет трезвеник. Причината – натрупани отрицателни впечатления за употребата на алкохол в семействата на родителите си. Пет години след смъртта на Нийла Джо Байдън се жени за младата учителка по английски език – 26-годишната Джил Джейкъбс. Тя приема едва след петото предложение за брак. Запознават се през 1975 г. и сключват брак на 17 юни 1977 г. Медения си месец прекарват на езерото Балатон в Унгария. „Тя ми върна живота“, споделя Джо Байдън в мемоарите си, публикувани през 2007 г. Джил отглежда синовете на Байдън Бо и Хънтър като свои. През 1981 се ражда и общата им дъщеря – Ашли.

Със сегашната си жена Джил и дъщеря им Ашли

През 1988 г. Байдън се кандидатира за президент на първичните избори на Демократическата партия, но рано се оттегля, след като е обвинен, че е плагиатствал от реч на британския политик Нийл Кинък. Байдън неуспешно се кандидатира за президент и през 2008 г. Спечелилият първичните избори на Демократическата партия сенатор от Илинойс Барак Обама го избира за свой кандидат-вицепрезидент, след това и през 2012 г.

През 1988 г. Джо Байдън замалко не си отива от този свят. Получава мозъчен аневризъм и пожарникари спешно го закарват в болница. Състоянието му било сметнато за толкова тежко, че бил повикан католически свещеник за последно причастие. Претърпява успешно 9-часова операция, възстановяването продължава седем месеца и оттогава няма рецидив. И до ден днешен често спира да поздрави пожарникари и припомня, че техни колеги са спасили живота на синовете му. Както и неговия.

Съществуват снимки и видеоклипове, които показват Байдън в ситуации, които някои смятат за неподходяща близост с жени и деца, включително целувки и докосвания. Байдън признава, че това поведение му е създавало проблеми в миналото. На 29 март 2019 г. бившата председателка на парламента на щата Невада Люси Флорес твърди, че Байдън я докосва без нейното съгласие на митинг на кампания в Лас Вегас. Следващия ден още две жени излизат с обвинения за непристойно поведение. Кейтлин Карузо казва, че Байдън е поставил ръка на бедрото й, а DJ Хил казва, че е прокарал ръка от рамото й надолу по гърба. През април 2019 г. Байдън се извинява, че хората не са разбрали поведението му. Една жена, Тара Рийд, дори го обвини в сексуално нападение през 90-те години, което Байдън категорично отрече. Съпругата му Джил запази мълчание към това обвинение.

Америка превръща в доброто и лошото момче синовете Бо и Хънтър Байдън. Бо става главен прокурор в Делауеър, а баща му възлага всичките си надежди на него. Хънтър е адвокат във Вашингтон, но е нестабилен и с уклон към алкохола и дрогата. Джо Байдън обаче е плътно до синовете си. През 2013 г. Бо разкрива, че се бори с мозъчен тумор. Близо две години по-късно бащата на две деца губи битката – на 30 май 2015 г. За втори път Байдън е съсипан. И днес няма негово изказване, без да спомене по някакъв начин големия си син. Но покрай мъката не липсват и пикантни моменти в семейството. Две години след смъртта на Бо Хънтър Байдън обявява, че е открил любовта – и тя е вдовицата на брат му. Новото семейство заживява с пет деца – три дъщери от първия брак на Хънтър и двете деца на Бо. Разделят се година по-късно.

През септември 2019 г. бе съобщено, че президентът Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски да разследва предполагаеми неправомерни действия от страна на Байдън и неговия син Хънтър. Въпреки твърденията не бяха представени доказателства за никакви нарушения от страна на баща и син Байдън. Медиите широко интерпретираха този натиск за разследване на семейството като опит да се навреди на шансовете на Байдън да спечели президентството, което доведе до политически скандал и искане за импийчмънт на Тръмп от Камарата на представителите. Малкият син създаде главоболия на Джо Байдън и по време на предизборната кампания заради твърдения, свързани с бизнес делата му и заради разкрепостения му начин на живот. Вероятно разкритията около вече президентския син Хънтър Байдън ще продължат, но баща му е преживявал и по-лоши неща.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html