неделя, 5 май 2024 г.

Плосък данък и догодина, БСП иска прогресивен

И догодина данъкът върху доходите ще бъде 10%, какъвто ще е и корпоративният данък. Мнозинството в парламента очаквано отхвърли предложенията на БСП в Закона за ДДС. Сред предложенията на социалистите бяха отмяна на плоския и въвеждането на прогресивен данък, освобождаване на млади работещи хора до 26 години от данък върху дохода за физическите лица и семейно подоходно облагане.

От ГЕРБ обещаха, че никога няма да вдигнат данъците. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се закани, че след изборите ще дойде на власт и ще въведе прогресивно подоходно облагане.

Според предложенията на отцепниците от БСП бяха необлагаем минимум за доходи до 650 лв., колкото ще е минималната работна заплата, както и данъчна преференция в размер на данъка до прага на бедността за получаващите трудови доходи в размер от 650 лв. до 2000 лв.

Дебатите продължиха три часа, а голяма част от времето мина в процедурни спорове и пререкания между социалистите и отцепниците от партията.

АНТЕНИ напомня, че плоският данък бе въведен от правителството на Тройната коалиция начело със Сергей Станишев, в което БСП имаше доминираща роля.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html