неделя, 5 май 2024 г.

Поезия в метрото ще повдига духа на столичани

Снимка: Георги Корнейков, БНР

От вчера в столичното метро тече инициативата “Поезия в метрото”. Организатори са директорът на Полския културен институт в София Анна Опелинска, Светла Каранешева, която е преводач и представител на Полския културен институт, както и литературният критик и поетеса Амелия Личева.

“Това е вече пето издание на “Поезия в метрото”. Инициативата започна преди пет години от предишния директор на Полския институт. Тази година инициативата е изключителна, защото годината е тежка заради Covid-пандемията. Много се надяваме, че поезията в градското пространство ще повдигне настроението на всички жители на София”, каза Анна Опелинска.

Организаторите на инициативата са отворени да показват стиховете на млади български автори. Тази година в инициативата са включени и стихове на Амелия Личева.

Първото издание на “Поезия в метрото” е през 2016 г., като идеята тогава е била да бъде представена полска и българска поезия.

“Бяха представени поравно български и полски автори – едни от най-изтъкнатите и най-награждаваните полски автори, паралелно с тях и творби на български автори”, казва Светла Каранешева.

По традиция в изданието участват творбите на автори от клъстер, обединяващ културните институти и посолствата с асоциирани членове, като за първа година се включва и Ирландия. Стиховете са на метро станциите по линия 3, както и във вагоните на метрото по цялата мрежа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html