неделя, 5 май 2024 г.

Адв. Васил Марков: Няма да накажат Джамбазки, не може да се докаже, че е хвърлял пиратки

Ангел Джамбазки. Снимка: Булфото

Ангел Джамбазки няма да бъде наказан за хвърлянето на пиратки по протестиращи и заливането им с вода от вечерта на 16 ноември. Това категорично мнение изрази адвокат Васил Марков пред „Антени“, потърсен да коментира случилото се.

Както „Антени“ пръв съобщи, евродепутатът бе едно от лицата, които хвърляха по протестиращите пиратки, бомбички и сигнални ракети от сградата на ВМРО на улица „Пиротска“. Самите граждани пък хвърляха домати и яйца, а след сблъсък бе счупена и вратата на партийната централа.

„Хулиганство има и от страната на едните, и от страната на другите. Да, имат разрешение за протест, правят го, но също така увреждат собственост, което е хулиганство на обществено място. Да, той ги залива отгоре с вода – също е хулиганство. В общи линии – каквото повикало, такова се обадило“, коментира адв. Марков.

Адвокат Васил Марков

Според него случаят с пиратките е по-сложен:

„Трябва да се направи експертиза, да се докаже, че тези пиратки биха увредили живота и здравето на някого. В конкретния случай трябва да се определи дали пиратките, които той е хвърлял, са достатъчно силни, че да увредят здравето и живота на някого. Те може да са увеселителни пиратки, които хвърляме и в кръчмата. Но дори да докажем, че са опасни за здравето на човек и би станало лошо, ако му паднат на главата – отново навлизаме в зоната на вероятностите и какво би се случило.“

Юристът се съмнява, че това ще бъде доказано, но и да се случи – Джамбазки отново няма да бъде привлечен под отговорност, защото не може да се докаже категорично, че той е човекът на видеото и е бил там в онази нощ.

„Ако се докаже, че пиратките са опасни – вървим към използване на общоопасни средства на обществено място. Но в тази линия никой няма да тръгне да се занимава. За човек, който го познава и го е виждал – това безспорно е Джамбазки на видеото. Но фокусът е толкова размазан, че може да се спори обективно дали това е той, или не.

Няма да бъде повдигнато обвинение за нито едно от деянията онази нощ – за чупенето на вратата, за пръскането с вода, за пиратките“, заключва Марков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html