събота, 4 май 2024 г.

Пиянството на един народ

Бог Дионис (Виктор Бойчев) и инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, заедно с вакханки в бели тоги, танцьори и музиканти от Фолклорен ансамбъл „Тракия“  поведоха шествието по главната улица на Пловдив, което традиционно предхожда официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“.

Програмата започна пред сградата на община Пловдив с изпълнение на ансамбъл „Тракия“, а Бог Дионис призова пловдивчани и гости на града да се включат и да посетят 12-тото издание на фестивала, което започна в петък и продължи до неделя.

В него тази година участваха 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те бяха разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година имаше и две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите имаше насочващи стрелки към всички фестивални локации и при желание за дегустация можеха да опитат над 200 вида вина реколта 2020 г.

По маршрута на шествието от община Пловдив към мястото на откриването на ул. Съборна, пловдивчани се насладиха на още две изпълнения на ансамбъл „Тракия“ – на стълбите на Каменица и на Римски стадион. Бог Дионис подканяше гражданите на Пловдив да се включат и  приканваше към строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Официалното начало на 12-тото издание поставиха инж. Любозар Фратев – председател на Съвет по туризъм и организатор на фестивала, Пламен Панов – заместник кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив, проф. д-р Мариана Мурджева – ректор на Медицински университет – Пловдив и проф. Пламен Моллов – ректор на Университет по хранителни технологии. След официалните приветствия, Бог Дионис отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Шато Копса“, които заедно с „Вила Юстина“ са златни медалисти от предходното издание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html