неделя, 5 май 2024 г.

За трафика на бременни жени

Трафикът на бременни жени с цел продажба на новородените им деца е престъпление!

Местната комисия за борба с трафика на хора – Сливен, съвместно с Регионално управление на образованието – Сливен в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора, стартират информационна кампания за превенция на трафика на бременни жени с цел продажба на новородените им деца.

Кампанията се провежда под наслов „Трафикът на бременни жени с цел продажба на новородените им деца е престъпление!”, с основна стратегическа цел по-широка информираност за механизма на престъплението и последствията от него, чрез разпространение на специално подготвена анимация, разказваща истинската история на семейство принудено да продаде новороденото си дете.

В рамките на инициативата ще бъдат обхванати 39 училища от община Сливен, 14 училища от община Нова Загора, 11 училища от община Котел и 5 училища от община Твърдица.

Съгласно официалните данни на Прокуратурата на Република България въвличането в този вид трафик е доста разпространена форма на престъпление у нас. Продажбата на бебета от бедни и особено социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с бедността. С посредничеството на добре организирани престъпни групи и манипулатори, млади момичета и жени, основно живеещи в условия на крайна бедност, раждат и продават новородените си деца в чужбина.

Трафикът на хора с цел продажба на бебета от България се осъществява преимуществено с крайна дестинация Република Гърция. Броят на потърпевшите, свидетелствали в съда, всяка година, е между 60 и 100 души, но поради зависимости и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи или отказват да участват като свидетели в процеса на наказателното производство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html