неделя, 5 май 2024 г.

Лигата на нациите ще има нов шампион (обзор)

Франция триумфира в голямото дерби от груповата фаза на турнира Лига на нациите. В сблъсък между световния и европейския шампион, „петлите“ надвиха Португалия с 1:0.
По този начин французите си осигуриха първото място в групата, в която са още тимовете на Швеция и Хърватия.

Това гарантира и място на „петлите“ във финалната четворка, което също така означава, че турнирът Лига на нациите ще има своя нов шампион след португалската издънка.

Победният гол за световните шампиони след акция на Нголо Канте, който се оказа на върха на атаката в 53-ата минута, за да довкара отбития от вратаря удар на Рабио.

В същото време Серхио Рамос се превърна в европееца с най-много мачове за националния си тим, но със сигурност няма да запомни с добро рекордният си двубой.
Испания се добра до 1:1 с Швейцария в Базел, а именно капитанът и рекордьор Рамос, пропиля две дузпи за гостите.
Звездата на „Реал“ (Мадрид) записа своя мач №177 за родината, с което задмина големия италиански страж Джанлуиджи Буфон. 34-годишният бранител е само на 7 срещи от изравняване на световния рекорд от 184 двубоя, който се държи от египтянина Ахмед Хасан.
Двубоят трябваше да е истински празника за Рамос, но се превърна в кошмар, а след 25 поредни страхотно изпълнени дузпи, превърнали се в гол, той пропиля два наказателни удара в един мач.

Резултатът в мача откриха домакините след 26 минути игра, когато Емболо центрира отдясно, а с хубав удар от движение Ремо Фройлер не остави шансове на испанския страж Унай Симон.

Първата част в Базел бе равностойна, но втората премина под контрола на испанците, които стартираха силно, а в 55-ата минута удар с глава на Рамос се спря в ръката на Родригес и реферът отсъди дузпа.

Именно капитанът Рамос се нагърби с изпълнението, но не особено убедителният му удар в долния ъгъл бе спасен от Зомер.

Все пак Рамос получи шанс за поправителен в 80-ата минута, когато Мората бе спънат от Нико Елведи, а това донесе и червен картон на швейцарския бранител.

Рамос направи нескопосан опит за любимата си „Паненка“, като в крайна сметка топката отново се оказа в ръцете на Зомер.

Все пак „Ла Фурия“ успя да стигне до точка от мача минутка преди края. Регелон центрира отляво, а Жерар Морено с мощен удар оформи крайното 1:1.

Всички резултати

Португалия – Франция 0:1
Швеция – Хърватия 2:1
Германия – Украйна 3:1
Швейцария – Испания 1:1
Азербайджан – Черна гора 0:0
Кипър – Люксембург 2:1
Малта – Андора 3:1
Латвия – Фарьорски острови 1:1
Сан Марино – Гибралтар 0:0

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html