неделя, 28 април 2024 г.

Да си поиграем с машините за балончета

В рамките на „Novembre numérique“, Месец на дигиталаната култура, Френски институт в България Institut français de Bulgarie представя изложбата „Машини за балончета“.

Изложбата се състои в медиатеката на Френския институт от 01 до 30 ноември. Вход свободен (капацитетът е ограничен до 5 посетители едновременно) при спазване на акуталните противоепидемични мерки.

В тази година посветена на комикса, изложбата „ Машини за балончета“ поставя акцента върху новаторските форми на комикса, чрез произведения, които представят новите начини за четене, предложени от технологиите.

Тези нови пространства на разказа и четенето ни позволяват да изследваме непознати перспективи на литературното творчество и променят връзката с книгата, хартията и „машините“. Франция е една от водещите страни в областта на комикса и се отличава на международната сцена с творчески динамизъм и качество на произведенията. Сценаристи, илюстратори, издатели и продуценти използват днес новите технологии и работят за създаването на произведения от нов жанр. Създателите на комикси не спират да експериментират с нови форми на разказа, смесвайки различни кодове. Тази непозната експериментална форма на четенето смесва всички жанрове, от художествения до документалния, от криминална литература до фантастика.

Чрез изложбата „ Машина за балончета“ Френският институт предлага подбрани произведения, илюстриращи тези нови начини за четене, които представляват богатството и своеобразието на френската креативност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html