неделя, 5 май 2024 г.

Джокович: Вече не мога да мисля само за тенис

Новак Джокович със сигурност ще завърши годината като №1 в ранглистата и е сочен за големия фаворит преди финалите на ATP е Лондон. Освен това Джокера спечели осмата си титла на Australian Open през януари, а през септември стана едноличен рекордьор по титли от Мастърс турнири, триумфирайки на надпреварата в Рим.
Годината обаче не бе изцяло добра за 17-кратния шампион от Големия шлем. През юни Джокович организира злополучния демонстративен турнир Adria Tour, след който много тенисисти, включително и самият той, както и Григор Димитров, се заразиха с COVID-19.

В навечерието на US Open Джокович отново разбуни духовете, като напусна поста си за президент на Съвета на играчите на ATP и заедно с Вашек Поспишил основа новата Асоциация на професионалните тенисисти.

„За мен вече е невъзможно да се концентрирам единствено върху тениса. Вече не съм на този етап в живота си. Около мен се случват неща, които не мога да игнорирам и да мисля за спечелването на някакъв трофей или подобряването на рекорд без да мисля и за семейството, децата ми и други неща“ каза Джокович пред Tennisworld USA.
Сърбинът заяви, че няма проблем в това да съчетава различните си начинания.

„Напълно ме устройва да балансирам между тези неща. Играя тенис от 4-годишна възраст, т.е. всеки ден от живота ми през последните почти 30 години. Мисля, че до голяма степен съм достигнал съвършенство в играта си. За мен е лесно да подобрявам тениса си, но все още се уча как да бъда съпруг и баща. Все още съм „млад играч“ в това отношение“, сподели още сърбинът.

Джокович коментира и предстоящите финали на ATP. „Когато тегля чертата и видя, че ще завърша годината като №1, спечелих четири турнира и бях непобеден доста дълго време, няма как да не съм доволен. Но това не означава, че не искам още. Да си имал успехи в миналото може да е както мотивация, така и бреме, тъй като повишаваш изискванията към самия себе си“, каза сърбинът.

„Имал съм много успехи в Лондон и се чувствам добре, но титлата е далеч. Не мисля, че възрастта ми е проблем за мен. Може би ще имам още 2-3 години, в които да се боря за титли от Големия шлем. Трябва да мисля сратегически и да съставя внимателно турнирния си график за следващия сезон, за да реша кои турнири да ми бъдат приоритет и къде бих могъл да достигна върховата си форма“, добави 8-кратният шампион на Australian Open.

Тазгодишните финали на ATP ще се проведат от 15 до 22 ноември в зала „О2 Арена“ в Лондон. Джокович, който ще атакува шестия си трофей в турнира, е в група „Токио 1970“, където са още Даниил Медведев, Александър Зверев и Диего Шварцман.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html