неделя, 5 май 2024 г.

За година заплатите скочиха с 10%, депутатите – с 4407 лв. месечно

Основната заплата на депутатите нараства до 4407 лв., става ясно от данните на Националния статистически институт. Те взимат по три средни заплати за обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Спрямо миналата година по това време основната заплата на депутатите нараства с 651 лв.

Народните представители, които участват в комисия, ще взимат по 4847 лв., а председателите на парламентарни комисии – по 5949 лв. Основната заплата на председателя на Народното събрание нараства до 6830 лв., а министрите ще взимат по 5729 лв.

Основната заплата на президента става 8814 лв., като нараства с 1300 лв. за година. Освен това той взима и надбавки за трудов стаж, както всички останали наети служители.

Общо за страната заплатите  са нараснали с над 10% за една година въпреки кризата. През септември средното възнаграждение е 1397 лв., при 1266 лв. година по-рано, обявиха от НСИ. Увеличение на възнагражденията има във всички сектори на икономиката с изключение на селското стопанство.

Най-голям е ръстът на заплатите в сектора „Операции с недвижими имоти“. През септември средното възнаграждение за бранша е 1468 лв., което е ръст с 26% на годишна база.

На второ място по ръст на заплатите са държавните чиновници. Възнагражденията в сектора „Държавно управление“ са нараснали с близо 25% за година, а само през третото тримесечие заплатите са вдигнати с 11,6%. От една страна това се дължи на повишението на заплатите на чиновниците с около 10% от началото на годината. След това заради Covid-19 бяха вдигнати с 30% възнагражденията на хората на първа линия в редица държавни ведомства. В резултат средната заплата на чиновниците достига 1600 лв.

На трето място по ръст на заплатите са заетите в сферата на образованието. През септември те са получили средно 1514 лв., което е с 14,4% повече спрямо същия месец на 2019 г.

След тях се нареждат лекарите и медицинските сестри, чиито заплати са нараснали с 13,1% на годишна база. Само през третото тримесечие възнагражденията им са се повишили с 6,2%.

Петата позиция в класацията за ръст на заплатите изненадващо е за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, извоюваха я и с доста протести. Снимка Интернет

Петата позиция в класацията за ръст на заплатите изненадващо е за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. За година възнагражденията на работещите в сектора са се увеличили с 12,1% до 906 лв., а само през последното тримесечие ръстът е с над 23%. Това е така, защото минималните осигурителни прагове в бранша бяха повишени заедно с намаляването на ДДС за ресторантите. Освен това много хора от бранша бяха уволнени, а това са предимно тези на минимална заплата. Така средната заплата на останалите на работа нараства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html