четвъртък, 2 май 2024 г.

ЕК на война с гиганта „Амазон“, обвини го в злоупотреба с господстващо положение

Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обяви, че технологичният гигант „Амазон“ (Amazon Inc.) е нарушил незаконно конкуренцията на онлайн пазарите на дребно.

Европейската комисия изпрати до компанията изложение на възраженията относно използването на „чувствителни“ данни на продавачи от трети страни и откри второ разследване на нейните бизнес практики в областта на електронната търговия, разкри Вестагер.

В разследването са анализирани около 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в ЕС, показващи, че „в реално време систематично се подават в алгоритмите на „Амазон“ много подробни данни, според които компанията основава своите бизнес решения, особено по отношение на нейните продажби на продукти.

Европейската комисия започна да проучва „Амазон“ през 2018 г. и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно.

В допълнение към продажбата на собствени продукти, американската компания позволява на търговци на дребно да продават техни стоки чрез нейния сайт. Миналата година повече от половината артикули, продадени в „Амазон“ по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни).

Компанията е изправена пред възможна глоба в размер до 10% от годишните приходи в световен мащаб, която глоба може да възлезе на милиарди долари.

„Амазон“ обяви, че „не е съгласна“ с решението на Европейската комисия да я обвини в злоупотреба с пазарната ѝ позиция.

Световният гигант в електронна търговия настоя, че представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно.

Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своят позиция по делото в устно изслушване.

Днешното решение на ЕК е поредното усилия на Брюксел да ограничи силата на големите технологични компании след поредица от антитръстови глоби в размер на милиарди долари, които бяха наложени на „Гугъл“ (Google) през предходните години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html