неделя, 5 май 2024 г.

Академична подкрепа на правителството за позицията му за Р.С. Македония

Българската академия на науките подкрепи със своя декларация  позицията на правителството по преговорната рамка за присъединяване на Р. С. Македония към ЕС.

От Академията са категорични, че ще продължават да отстояват с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители.

„Българската академия на науките, вярна на своите традиции да се грижи „за изучаването на българските земи и природа, българския бит, език книжнина, българската история…“, следи с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие. Тя намира за ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепя позицията му до Европейската комисия, че не приема предложената към момента преговорна рамка за Р. С. Македония и проекта на декларация към нея“, се посочва в съобщението.

Във връзка с това заявява, че неотклонно ще отстоява с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, вкл. българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители.

Академията ще продължи с изследванията по темата „Македония“ и популяризиране на резултатите, независимо от политическите влияния и стремежи на определени кръгове в Р. С. Македония за преиначаване на миналото, се казва още в позицията на БАН, разпространена до медиите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html