четвъртък, 2 май 2024 г.

Бунтове в Армения, ограбиха жилището на премиера

Фото: Reuters

Изявлението на премиера на Армения Никол Пашинян за подписването на примирие с Азърбайджан, под диктовката на Русия, предизвика огромни вълнения в столицата Ереван. Страната практическа призна поражението си в конфликта и отстъпи част от територията на Нагорни Карабах.

След като Пашинян обяви подписването на съглашението, голям брой протестиращи нахлуха в сградата на правителството и поискаха оставката на министър-председателя. Според местните медии шефът на парламента е бил пребит. Партията „Процъфтяваща Армения“ съобщи, че е подготвила законопроект за отмяна на подписания договор с Азърбайджан и Русия. Протестиращите призоваха всички партии да се присъединят към този законопроект. Опозицията поиска извънредно заседание на парламента, на което да се отмени военното положение и Пашинян да бъде отстранен от поста си. Днес сутринта премиерът отрече твърденията, че е избягал от Армения. Пашинян написа във Фейсбук, че е в Ереван и продължава да работи. Той съобщи, че през нощта в дома му са нахлули протестиращи и са го ограбили. „От апартамента са откраднати компютър, часовник, парфюми, шофьорската книжка и други предмети. Това, разбира се, е в името на Родината“, написа саркастично Пашинян.

 

Президентът на Армения Армен Саркисян обяви, че е разбрал от медиите за подписаното споразумение за Карабах и не е участвал в неговото обсъждане. Той предложи да започнат политически консултации в парламента по ситуацията с договора между Армения, Азърбайджан и Русия.

Фото: Reuters

Военното министерство излезе със заявление, в което се казва, че армията е направила всичко по силите си, за да се противопостави на врага, но е е дошло времето войната да приключи. „Ние сме длъжни да изпълняваме решенията на политическото ръководство на страната. Призоваваме народа да се въздържа от действия, които биха разклатили основите на държавността“, казват от армията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html