неделя, 5 май 2024 г.

Валентин Вацев: Тече благородно съревнование за званието „Заслужил Триморец”

Интервю на Тодор ТОКИН

Валентин Вацев е роден през 1950 г. Завършва Философско-историческия факултет на СУ“Св. Климент Охридски“. Преподава геополитика в ПУ“Паисий Хилендарски“ и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Автор на множество публикации и политически анализи.

  • Как ще коментирате победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, г-н Вацев?
  • Най-кратко казано – Америка имаше шанс за реиндустриализация и модернизация. Главната цел на Тръмп беше точно това. За съжаление САЩ пропуснаха този шанс и се върнаха в епохата на Обама. Тръмп не можа да изпълни програмата си и това е главният резултат от тези избори.
  • Имате предвид, че доста американски компании, които бяха в чужбина, се върнаха в САЩ, но не всички?
  • По-малката част се върнаха. Това беше процес, който се разгръщаше, но сега ще бъда спрян. Главната цел беше да върне американската индустрия, работните места, на американска територия. Победи не индустриалният капитална Америка, в името на който Тръмп се бореше, а финансова-банковият капитал, който е глобализиран и транснационален. За финансиста няма значение точно къде е регистрирал фирмата си, така че за глобализирания финансов капитал Америка си остана пощенска кутия. Докато Тръмп беше по-скоро на линията на вторичната реиндустриализация, но това не стана.
  • Как ще се отрази изборът на Байдън на света, на Европа, на България, на Балканите?
  • За света не може да се каже отсега, но може да се направят някои предположения. Например в Китай сигурно са доволни от победата на Байдън, защото напрежението на китайско-американските отношения ще спре. Първата задача на Байдън ще бъде да възстанови търговските отношения с Китай, заедно с това и отрицателния им баланс. В Европа на власт е евробюрокрацията, която е възпитавана в глобализаторски дух, така че европейските глобализатори вече са доволни. В Русия е малко по-сложно..
  • Президентът Путин още не е поздравил Байдън..
  • Няма защо да бърза да го поздравява. Когато съдът постанови победителят, тогава Путин ще бъде длъжен да го поздрави, който и да е той. Но засега изборите продължават, каквото и да говори CNN. В Русия в момента управляват не една, а четири групировки, които заедно упражняват властта. А Путин е арбитър, който не принадлежи към нито една от тях, но ги арбитрира в случаи на противоречия, които са много чести. Тази групировка, която е представител на руския финансово-банков капитал, на руските така наречени системни либерали – най-просто назовани руските перестройчици, в момента празнуват. В дворците на „Рубльовка сигурно вече пият шампанско, защото техния човек е спечелил. И Путин ще трябва да прави изводи от това, но както виждаме, той засега мълчи. Но от гледна точка на политиката на демократите натискът върху Русия ще продължи да се засилва…
  • А по въпроса за Украйна?
  • Украйна и сега е готова за война. В тази страна ще се засилят факторите, които се надяват да получат нещо от Русия чрез военен сблъсък със сериозното съдействие на американските въоръжени сили. Според мен в ръководството на руските въоръжени сили сигурно вече са наясно, че се е задействал сценария „А” – изострянето до много висока степен на опасността от въоръжен сблъсък по руско-украйнската граница. Аз съм абсолютно сигурен, че в Киев сега ще се активизират факторите и авторитетите, които смятат, че сега е момента демонстративно да се отхвърлят Минските споразумения и да се направи опит Украйна да реши проблема с Луганск и Донецк.
  • Идваме и до България…
  • В България ще са особено доволни всички, които по някакъв начин бяха свързани с Демократическата партия на САЩ. Вземете например изказването на Соломон Паси, че най-после Европа ще си отдъхне. По-скоро Паси ще си отдъхне и вече си е отдъхнал. Но разбира се Паси не е фактор, който специално трябва да бъде анализиран. По-интересно е, че новата групировка „Републиканци за България“ трябва да бъде особено доволна. Защото макар измамното си наименование „републиканци“, те са по-скоро „Демократи за България“. Истинската референтна сила на партията на г-н Цветанов не е в Републиканската, а в Демократическата партия на САЩ. Победата на Байдън ще им даде силен импулс и те би трябвало да се чувстват хората на Байдън в София. И Бойко Борисов трябва да се размисли. Макар че той очевидно е мислил като избърза и стана един от първите в света, които поздравиха Байдън. За разлика от Путин, който ще отлага до последно, Бойко побърза да изпревари света и успя. Така че всички български политически фактори, които по някакъв начин имат отношения с демократите във Вашингтон, трябва да са доволни.
  • Тези отношения се формираха главно през 90-те години при двата мандата на Бил Клинтън?
  • Точно така. Българският политически елит до много голяма степен е ангажиран с клинтъновата Демократическа партия и с дългите мандати на демократите. И със Сорос. Неговата роля сега в България ще бъде повишена, ще може той директно да благославя за власт в София.
  • А какво е отношението на БСП към Байдън, респ. Тръмп?
  • Според мен в БСП още не са наясно. В БСП има две микропартии – проамериканска и проруска, която е дълбоко потопена и не дава признаци на живот, но я има. За проамериканската партия отношенията с Америка зависят от характера и настроенията на текущия американски посланик в София, който и да е той.
  • Известно е, че демократите винаги са се интересували много от Балканите , за разлика от републиканците…
  • Това е много стара традиция, още от времето на Първата световна война, от годините на Уудроу Уилсън. Със своите 14 точки той се опита да повлияе, и то доста успешно, върху отношенията в тогавашния Балкански полуостров. Оттогава нещата не са се променили. Американските демократи обичат да се месят и да променят различни неща в геополитическото съотношение на Балканите – грубо казано, да променят границите, да създават нови държави, да бомбардират, когато трябва, решавайки, че това са хуманитарни бомбардировки. Така че имаме абсолютно сериозни основания да очакваме американското присъствие на Балканите да се засили. И без това сега е доста чувствително сега, но ще се засили и всички балкански народи ще трябва да си спомнят, че съществува Америка, която много внимателно ги наблюдава. По-нататък може със сигурност да се предполага, че в България ще се активизира процесът на включването на страната в Триморския проект (проектът „Три морета”, б.а.).
  • Това няма ли да налее вода в мелницата на президента Радев?
  • Аз не съм сигурен кой точно в България е начело в надпреварата да бъде водещ в изграждането на този проект. Разгръща се благородно съревнование за званието „Заслужил Триморец”. И който успее да получи това звание, той ще получи благословията и дори може да бъде ръкоположен от Вашингтон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html