неделя, 5 май 2024 г.

Официално: Джо Байдън е новият президент на САЩ

Джо Байдън. Снимка: Kevin Lamarque / Reuters

С 284 от нужни 270 електорални гласа Джо Байдън вече е новият президент на Съединените американски щати. Това съобщиха „Гардиън“, AP, Си Ен Ен и редица други медии, цитирайки резултатите от преброяванията на последните бюлетини от оставащите щати.

За пръв път в историята на страната жена е вицепрезидент – 56-годишната Камала Харис, дъщеря на имигранти, влиза в Белия дом. Предвид недотам доброто здраве на Байдън, не са малко коментаторите, които прогнозират, че на практика именно Камала Харис ще управлява Щатите. В тази нелека задача най-вероятно ще й партнират бившите президентски съпруги Хилари Клинтън и Мишел Обама. Анализатори смятат, че с идването в Белия дом на демократите започва период на целенасочен износ на демокрация от САЩ към други страни. За неразбралите, последното означава намеса във вътрешните работи. В това отношение настоящият президент Доналд Тръмп бе далеч по-въздържан и ненастъпателен. Той се беше съсредоточил най-вече върху решаването на икономическите проблеми вътре в страната.

Някои медии твърдят, че Аризона все още не е решена, тъй като имало минимален шанс Тръмп да обърне, но дори тази малка вероятност да се осъществи – той пак ще има 274 от 270 нужни гласа.

Победата на Байдън в Пенсилвания, която дава 20 електорални гласа, циментира победата му. Тръмп вече не може да обърне щата, тъй като разликата между тях вече е твърде голяма.

Невада и Джорджия са твърдо в полза на Байдън, но те само ще добавят още сила към победата му. Дори да ги загуби, което е почти невъзможно към момента, той пак има необходимите гласове.

Едва час по-рано Тръмп се самообяви за победил за пореден път, но това не бе потвърдено от избирателните органи.

Той със сигурност ще оспорва в съда резултатите от изборите заради обвинения в измама при преброяването на гласовете в редица щати. Той обаче няма никакви доказателства за тези измами и исканията му вече бяха отхвърлени от главните юристи на Джорджия, Мичиган и Пенсилвания. Тръмп се закани да отнесе въпроса към върховния съд на САЩ.

Междувременно редица сенатори и генерални секретари от различни щати, членове на републиканската партия на президента, изразиха възмущение от изказванията му и бяха категорични, че измама в техните щати – макар и да губят – не е имало.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html