неделя, 5 май 2024 г.

Веселин Дамянов – Вес грабна престижна награда

Сливенският художник е големият победител на десетото биенале на малките форми – Плевен 2020

Бат Вес, както е известен в артистичните среди, е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Средното си образование получава в родния си град в художественото училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 г. е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведения.

От същата година членува в СБХ, а през 2014 г. има възможността да пребивава в Международния център за изкуства „Сите дез Ар“ в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

В рамките на форума Веселин Дамянов – Вес  впечатли журито както с графиките си, така и с живописните си платна. С характерното за него чувство за хумор, зад което прозират дълбоки размишления, а често и една особена тъга, авторът се утвърди като един от най-своеобразните художници на артистичната сцена в страната. Воден единствено от собствената си чувствителност той създава образи, който ни карат първосигнално да се усмихваме, а сетне, когато разчетем образа в неговата цялост – сме впечатлени от дълбоката игра със смисъла и значението на (не)обикновените неща около нас. Игра, в която интуиция и познание са се слели.

Десетото биенале на малките форми – Плевен 2020 беше открито пред Художествена галерия „Илия Бешков” вчера. Бяха връчени и всички 9 награди и 20 почетни дипломи. След това посетителите бяха допускани на малки групи да разгледат изложбата в залите на галерията при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Над 300 участници от 12 държави изпратиха повече от 700 работи за Биеналето, като от тях са допуснати 270 творци с 530 творби в различните медии – живопис, графика, скулптура, колаж, смесени техники. Традиционно в престижния форум се включват автори от Великобритания, България, Полша, Италия, Русия, Белгия, Румъния и др., а от Индия и Бразилия – за пръв път.

Отличените са излъчени от жури с председател Любен Генов (живопис), който е председател на Съюза на българските художници, и членове Емил Бачийски (скулптура), Тодор Овчаров (графика), Пламен Петров (изкуствовед) и Мирослав Минчев (графика).

Носител на Голямата награда на Община Плевен е Веселин Дамянов – Вес (живопис и графика). Отличието на Съюза на българските художници отива при Георгиос Пападакис (живопис). Призът на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ е присъден на Христо Бозуков (живопис), журито дава своята награда на Христо Христов (скулптура). Отличието за живопис е присъдено на Антон Гошев, за графика – на Димитър Каратонев, и за скулптура – на Цветослав Христов – Цупи. Наградата за млад автор печели Валентин Митев, а за чуждестранен автор – Якоб Здейши (Полша, графика).

Въпреки епидемията от Ковид-19 през 2020 г., интересът към юбилейното десето издание на Биеналето на малките форми е огромен, а организацията му – стройна. „Всичко протече нормално, както всеки път. Не сме имали проблеми в представянето на работите и журирането им на двата етапа. Днес взехме и каталога, който съпътства изложбата – всеки от участниците ще получи по един“, коментира за „Духът на Плевен“ художникът Иван Велчев – Йово, фондохранител в ХГ „Илия Бешков“ и един от създателите на Биеналето на малките форми през 2002 година.

Биеналето на малките форми е традиционен и утвърден форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в областта на живописта, графиката и скулптурата в изобразителното изкуство.

Организатори на събитието са Община Плевен, Художествена галерия „Илия Бешков”, Съюзът на българските художници, Министерството на културата, Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, Представителството на СБХ – Плевен. Биеналето се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански, който ще го открие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html