неделя, 5 май 2024 г.

Борислав Цеков: Изборите ще се решат от съда, това не е добре за американската демокрация

Изборите за президент в САЩ ще се решат в крайна сметка от съда, заяви по бТВ Борислав Цеков, шеф на Института за нова Европа, автор на монографията „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“.

Това обаче не е добре за американската демокрация, смята Цеков. Той си спомни как като студент по право през 1990 г. от американското сдружение за честни избори са им давали примери от африкански държави за нарушения и манипулации на избори. „Всичко това сега го видяхме в САЩ“, каза Цеков.

Като пример той посочи изгонването на наблюдатели при броенето на бюлетините. В Детройт например преброителите са наметнали покривало върху прозорците на стаята, в която работят, за да не се вижда какво правят вътре.

Сред бюлетините, получени по пощата, имало такива на хора, родени пред 1823 и 1850 г., каза Цеков. Според него гласуването по пощата е основното съмнение в честността на президентски избори 2020. Преди тези избори гласоподавател заявява, че ще гласува по този начин и му изпращат съответната бюлетина. Сега бюлетини са били изпратени на всички гласоподаватели от съответните райони, независимо от това дали са казали ще гласуват или не. И това е дало възможност да се попълват фалшиви бюлетини. Като фрапантен пример Цеков посочи появилите се отникъде 130 000 бюлетини за Джо Байдън в един окръг на щата Уисконсин, без нито една за Доналд Тръмп. „Като в Севера Корея“, каза Борислав Цеков. В този щат и не само в него ще има обжалване и повторно преброяване.

Манипулациите се извършат в щати, където губернаторите са от Демократическата партия, подчерта Цеков. Той изрази недоумението си, че в един гъсто населен щат като Флорида преброяването е станало в рамките на 24 часа, а в един пустинен щат като Невада преброяването още продължава.

Рухна митът, че Тръмп е расист, каза още Борислав Цеков. За президента са гласували два пъти повече латиноси и афроамериканци, отколкото през 2016 г. Така рухва и митът, че Демократическата партия е монополист за гласовете на всички малцинства.

Според Цеков Доналд Тръмп е възродил Републиканската партия и днес той е сред големите нейни лидери като Роналд Рейгън.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html