събота, 4 май 2024 г.

Още двама учители починаха заради COVID, училищата масово искат онлайн обучение

Общината в град Опака.

Двама учители от Средното училище „Васил Левски“ в град Опака са починали през последната седмица, съобщава БНР.

Това са Румяна Георгиева на 49 години и Диян Йорданов на 43 години.

При Георгиева, която е била диабетичка, има положителен PCR тест от 30 октомври. Причината за смъртта ѝ е усложнение от коронавирусната инфекция.

Йорданов също е имал грипоподобни симптоми, но не си е правил тест, допълни директорът на учебното заведение. По думите му педагогическият екип е притеснен, стрес има и сред учениците и техните семейства.

Днес специализирана фирма ще извърши дезинфекция в учебното заведение. За успокоение и на възпитаниците на училището, и на родителската общност директорът е поискал от Министерството на образованието и науката от утре да се премине към обучение в електронна среда от разстояние. Вече има потвърждение за учениците от 5 – 7 клас, очаква се и за най-малките от 1 – 4 клас.

В средното училище Опака работят общо 24 души педагогически персонал. Към днешна дата има един с коронавирус (диагностициран на 31 октомври) и деветима отсъстващи заради грипоподобни симптоми.

Междувременно КТ „Подкрепа“ публикува резултатите от свовто проучване, според което повечето учители в страната желаят да се премине към онлайн обучение.

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html