неделя, 5 май 2024 г.

Отбелязват Международния празник на дигиталната култура

За първи път в София, Френски институт в България Institut français de Bulgarie ни канят на международния празник на дигиталната култура „Novembre numérique“. Началото е утре от 10 до 18 ч., а в рамките на целия месец ни очакват различни събития, които ще ни запознаят със значението на дигиталното културно наследство

Събитието се организира с подкрепата на Френския институт в Париж / INSTITUT FRANÇAIS:

„Novembre Numérique“ има за цел да популяризира богатството на дигиталната култура. На петте континента любители и професионалисти от Франция и чужбина се събират, за да програмират, създават, играят и обсъждат идеи, свързани с различните форми на изразяване на дигиталното.

Работни групи, дискусии, изложби, игри със загадки и други активности дават възможност да се изследват различните практики и предизвикателства, свързани с дигиталната революция, както и да се разгледат предстоящите промени в нашите общества: новите форми на творческа изява, технологии, език и образование, достъп до познание, валоризация на културното наследство.

През месец ноември Френският институт в България ни предлага следните възможности:

– Изложбата „Машини за балончета“ – заповядайте в медиатеката на Френския институт, за да се срещнете с комикса в електронен формат! Произведенията се разглеждат свободно на таблет или компютър. Електронният комикс представя връзката с книгата в нова светлина и открива нови перспективи за творчество.

– Събитието „Преживявания във виртуална реалност“, включващо селекция от колекцията Culture VR, секция „Изкуство и културно наследство“ на Френския институт в Париж. Открийте произведенията „Насаме с Джокондата“ и „Викът“ на Едвард Мунк, както и „Париж, скритата страна на декора: Кметството, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и Музея Орсе“.

Събитието се организира в рамките на „Европейска нощ на музеите – София 2020“. То ще се проведе в зала „Славейков“ на 14 ноември от 14:00 до 20:00 ч. и на 15 ноември от 10:00 до 16:00 ч.

– Игра със загадки „ Моята малка планета“ – децата от езиковите курсове на Френския институт ще участват в онлайн игра със загадки. Целта на тази игра е да предложи по забавен начин обучение по френски език чрез новите технологии, а също така да запознае децата от 5 до 10 години с проблемите на околната среда.

– Ателиета «Culturethèque» – тематични ателиета представящи онлайн библиотеката Culturethèque ще бъдат организирани онлайн през целия месец ноември в езиковите училища в София и в езиковите курсове на Френския институт. Научете френски с песен чрез рубриката „Пея на френски!“ и открийте франкофонската музика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html