неделя, 5 май 2024 г.

КАК СТЕ ПРИЯТЕЛИ?

Художничката Рада Цанкова пита простичко „Как сте приятели? с новата си изложба, подредена в Културен институт „Красно село“. Изложбата с акварели и графики може да бъде разгледана до 4 ноември.

Сама художничката споделя, че „идеята за тази изложба се появи благодарение на моя приятелка, Албена Ненкова, която спонтанно ме покани да участвам в културната програма на Общинския културен институт „Красно село“.

Това се случва в този преходен и особен период, през който нашите планове за изложби и артистични проекти се отложиха с една и повече години. И тази покана, съвсем неочаквана за мене, особено ме зарадва. Зарадва ме още повече, че това е хубав повод за приятелска среща около мои картините отново в София, среща с българска публика. Във времена, които много ни затрудняват, но ни накараха да преосмислим най-важни понятия и ценности. И в тази връзка първото, което ми изникна в съзнанието беше да посветя тази изложба на тези, които са ми в сърцето и в мисълта – на приятелите. През последните месеци хората се затвориха, намалиха контактите, във въздуха витае страх от и за живота, страх един от друг, страх един за друг. Какво става с приятелите, как сте приятели ? Това е заглавието и акцента в настоящата ми изложба – голяма част от картините, които показвам, са вдъхновени от моменти споделени именно с приятели от България. Те са важна част от моя живот, като например рисунката „Терасата на Лина“, от серията „Дневник“.

Представям също картини от различни периоди, някои и не така лесни и леки като картините от серията „Кошмари“, „На лунна светлина“, „Бял сън“, „Преминаване“. Тази последната избрах за покана на изложбата, тъй като представлява преход от едно състояние на духа в друго. Точно както усещам времената, в които живеем сега. Защото сега хората, може би най-вече артистите, трябва да преосмислят как да продължат да съществуват и да работят, как да преминат през този труден момент ?

Лично аз досега преминах част от периода на карантината рисувайки вкъщи на стената „Дървото на живота“, навярно подсъзнателно като контрапункт на случващото се, като жизнеутвърждаващо заклинание. Така ми се ще да прозвучи и тази изложба.“

Коя е Рада Цанкова?

Рада Цанкова е родена в България, от 1990 година живее и работи в Париж.

2000-та година е завършила Висшето училище за изящни изкуства, Париж, в ателието на художника Жан Мишел Алберола – живопис и рисунка

1995 – Получава Наградата за гравюра „Жул Верн“ и реализира сценографията за пиесата „Full for love“/ Луд за любов/ на Сам Шепърд в Люксембург.

1999 – Получава наградата за рисунка „David-Weil“ на Френската Академия за изящни изкуства.

Същата година изработва рисунки за поетичните книги „Encre noire“, /Черно мастило/ по текст на Ан дьо Колбер и „Recueil hermétique“ /Херметичен сборник/ текст на Панка Клотц.

През 2012 осъществява сценографията за пиесата „Къде отиваш конче ? “ на Рада Москова, поставена в Столичния куклен театър в София.

2014-та година получава награда за живопис на конкурса „ Hundred days Art Contest”, Сан Франциско.

Нейни картини са в колекциите на Фондацията „Бенетон“, Фондацията „Минко Балкански“, Фондацията „Colas“, Фондацията за изкуство „Plage“.

Представяна е от „Green Flowers Art Gallery“ в Булон Франция, Галерия „Ракурси“ в София, и галерията „Mansart“ в Париж.

Между 2013 и 2020 излязоха нейни авторски книги „Gué désert“/Пустинен брод/; „Ton jardin“/Твоята градина/; „Eau de l’âme“/Вода от душата/ ; „Ciao ciao Mickey Mouse“/Чао, чао Мики Маус/, издателство Chatoyantes, както и книжката „L’Epopée“ /Епопеята/ понастоящем в книжарницата на Музея за модерно изкуство, и в „Artcurial“ – Париж.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html