неделя, 5 май 2024 г.

Политическата посока на Грузия се запазва

Пред една от избирателните секции вчера в грузинската столица.

След вчерашните парламентарни избори в Грузия управляващата партия „Грузинска мечта“ води с 55 на сто от гласовете. Това съобщи телевизия „Имеди“ въз основа на данни от екзитпол, осъществен от американска компания, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Такава изглеждаше картина снощи малко преди полунощ.

Според предварителни резултати, публикувани тази сутрин на от Централната избирателна комисия на страната тази сутрин, след преброяване на 50.45 процента от бюлетините резултатът на управляващите е 49.98 процента от гласовете, предаде Дойче веле.

Опозиционната партия „Единно национално движение“ (ЕНД) е подкрепена от 25.42 процента от гласоподавателите. „Европейска Грузия – движение за свобода“ получава 3.82 процента, а проруската партия „Алианс на патриотите“ – 3.29 процента.

Изборната бариера от 1% преодоляват 9 партии.

Председателят на управляващата политическа сила Бидзина Иванишвили поздрави привържениците си с изборната победа още при огласяването на данните от екзитпол, без да дочака официална информация от комисията.

Бившият президент на страната Михаил Саакашвили, лидер на ЕНД, нарече изборните резултати триумф на опозицията. Той смята за първостепенна задача сформирането на правителство на националното единство заедно с другите опозиционни сили. Саакашвили заяви, че няма да претендира за премиерския пост в това правителство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html