неделя, 5 май 2024 г.

Пианистът проф. Алън Фрейзър с майсторски клас в София

Къщата музей „Панчо Владигеров” в сътрудничество с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Института „Алън Фрейзър” между 9 и 14 ноември представят първия майсторски клас – семинар по пиано и физио-пианистична методология на проф. Алън Фрейзър.

Алън Фрейзър е роден в Монреал, Канада. Понастоящем е професор по пиано в Университета в Нови Сад и изпълнителен директор на Института „Алън Фрейзър”, който основава през 2011 г. Методологията му на преподаване е със силен фокус върху разработения от самия него физио-соматичния подход към свиренето на пиано. Методът му включва идеи от разнообразни източници, от познанията, предадени му от неговите преподаватели в университетите „Конкордия” и „МакГил” Том Плант и Фил Коуен, през работата му със сръбския пианист Кемал Гекич и изследванията му на други системи за пианистична подготовка, до философиите на вътрешното бойно изкуство „тай чи” и методиката „Фелденкрайс”, която се използва както с терапевтична цел, така и за програмиране и заучаване на нови движения на всяка възраст.

Теми на лекциите (отворени и за обща публика):

Понеделник: „A Physical Approach is the Most Musical Approach”/„Физическият подход е най-музикалният подход”

Вторник: „The Arches of the Hand – Source of Orchestral Sound and Virtuosic Speed”/”Сводът на ръката – източник на оркестровия звук и виртуозната техника”

Сряда: „The Thumb Carries It All”/”Палецът носи цялата ръка”

Четвъртък: „The Arm and the Anti-Gravity Function”/”Цялата ръка и действието срещу гравитацията”

Петък: „Pianimals – A New Piano Method”/”’Pianimals’ – един нов пианистичен метод”

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html