неделя, 28 април 2024 г.

Карина Попова с инсталация от порцеланови обекти и рисунки

На 10 ноември, вторник, от 12:30 до 18 ч. ще се състои вернисажът на самостоятелната изложба на художничката Карина Попова. Инсталацията, която е подготвила художничката, може да бъде видяна в A cube contemporary в София до 5 декември.

По думите й работите, които представя в тази изложба и в това специално пространство – галерия “[a] cube contemporary“, са инсталация от порцеланови обекти и серия рисунки с туш. „В инсталацията се виждат едни фантастични мигове, уловени чрез фотографията, която предава най-точно идеята за магическото и двойнственото, огледалните образи и тяхната роля в моето ежедневие и въображение. Това е една истинска и лична история, но инспирирана от сънищата. Поддържайки една сюрреалистична връзка между реалност и фикция, чрез огледала и отражения дублирането на реалността се пренася във визуалните ми търсения и открития. В сънищата ни се раждат идеи, случват се нереални неща и все пак те отават една неразгадана и дълбока загадка за всички ни. Всяка идея в изкуството първо се ражда на определен език и неговата роля е неизменна. В рисунките думите имат своето място в свободна и поетична форма, следвайки плавно извивките на мастилото, което често само води до създаването на работите“.

Карина Попова е направила магистратура в Националната художествена академия. Преди бакалавърската си степен там завършва приложни изкуства в гимназия ”Св. Лука”. Занимава се едновременно с приложни и изящни изкуства, фитография и дизайн. През 2014 г., по програма „Еразъм“, учи в Италия, в Института по дизайн ISIA. Там се занимава с илюстрация, моден дизайн, интериор. Освен посещенията на лекциите, музеите и галериите я запленяват. Сега има предложение след завършването си да започне работа в един от музеите и ще се върне отново в Италия. Работила е за Европейската столица на културата Равена 2019, в музей Carlo Zauli-Faenza с керамика. Миналата година печели награда на НХА с дипломната си работа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html