петък, 3 май 2024 г.

Цветан Цветанов пуска тока в София след скандална сделка

Компанията „Еврохолд“ е била уведомена от Комисията за защита на конкуренцията, че й се разрешава да придобие дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България. Това съобщи в четвъртък самото застрахователно дружество. За целта е създадено специална фирма, която е собственост 100 % „Еврохолд“. Цената на сделката е около 335 милиона лева, които ще бъдат платени фактически на Чешката република, тъй като ЧЕЗ е чешка държавна фирма.

Сделката около придобиването на активите на ЧЕЗ бе приключена за около година. През октомври 2019 „Еврохолд“ поиска да купи електрическата компания, която оперира в Западна България. Тогава обаче КЗК не я одобри. При това излезе с решение в рекордно кратък срок – 10 дни, а по закон има право да се произнесе за 40. Какво обърна мнението на регулаторния орган след 12 месеца?

Не е тайна, че дружеството „Еврохолд“ има много сериозни допирни точки с бившия вътрешен министър и бивш втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е близък приятел със собственика на „Еврохолд“ Асен Христов. Вероятно това е причината тази компания никога да не е подлагана на одиторска проверка, поради отказ на ръководството на холдинга от такава независимо от издадената заповед от Комисията по финансов надзор. Също така е очевидно, че органите у нас си затварят очите за разследването на дейността на фирмата на територията на съседна Румъния. Не само ги затварят, но и разрешават на „Еврохолд“ да купи най-важното дружество в Западна България – това, което ни осигурява елеткрическата енергия. Накратко – вече ще плащаме за ток на Цветан Цветанов и неговия приятелски кръг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html