петък, 3 май 2024 г.

Симеон Дянков: За България е по-добре ако Джо Байдън спечели изборите в САЩ

За България ще е по-добре, ако демократите спечелят президентските избори, Конгреса и Сената, заяви бившият вицепремиер и финансов министър в кабинета „Борисов-1“ Симеон Дянков в интервю от Вашингтон за специалния пратеник на Нова тв Николай Дойнов.

Според Дянков победата на демократа Джо Байдън би означавало България много по-лесно да може да осъществява своите енергийни проекти.

„Президентът Тръмп не харесва Китай, не харесва и Европа“, каза Дянков. Според него много е важно демократите да спечелят и Сената, където в момента републиканците имат 4 места повече. „Но това няма да стане“, прогнозира Дянков. При това положение може да се очаква Сенатът да пречи на важни инициативи на демократите, ако спечелят Белия дом, както това ставаше по времето на президента Обама.

Заради коронавируса Вашингтон е един затворен град, каза Симеон Дянков. Освен барове и ресторанти са затворени и институциите, например Световната банка ще отвори чак през септември 2021 г. В началото епидемията е била подценена от Тръмп и нямаше рязко затваряне с изключение на Ню Йорк, където решението бе на губернатора, припомни Дянков.

Ако САЩ се затворят сега, 64 процента от предприятията няма да могат да се възстановят и ще фалират, ще бъдат унищожени, каза Симеон Дянков.

Според него в българския бюджет 2021 се дават пари на пенсионери и деца, но те не произвеждат национален продукт. На бизнеса и на работещите хора не се помага, смята бившият вицепремиер. А бизнесът сам не може да се оправи и държавата още днес, а не след 2-3 месеца, трябва смело да го подпомогне.

Време е за ново мислене – подчерта Симеон Дянков. България трябва да се огледа и да види, че у нас се прилагат само една четвърт от мерките, които използват страните около нас.

Дянков каза, че си е тръгнал от властта у нас помъдрял, но времето за негово участие в нови политически проекти е минало.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html