петък, 3 май 2024 г.

Дон Диего на 60! (снимки и видео)

Геният на футбола Диего Марадона празнува своя 60-и рожден ден днес! По този повод френското списание „Франс футбол“ пусна специален брой, в който аржентинецът е на корицата.

Десетката говори за миналото, за най-великите си мачове, за това кой е най-добрият футболист в света в момента, като не спестява нищо от мнението си – както винаги е било.

„Какъв подарък си пожелавам за 60-ия рожден ден ли?“, казва Марадона, който е под карантина заради заразен с коронавирус негов охранител. „Да върна времето назад и да вкарам на англичаните и с другата, с дясната ръка!“.

Снимки FIFA Word Cup

Естествено, незабравим остава голът на аржентинеца срещу Англия на Мондиал 1986, когато с ръка вкара за 2:1 на 1/4-финала. Случаят, популярен като Божията ръка, е една от митичните истории на футбола.
Марадона говори за това, че нивото на играта в наши дни не е никак ниско, но липсват фигури, каквито през 70-те, 80-те и 90-те години е имало в изобилие.
Сочи себе си, Кройф, Пеле, Бекенбауер, Зико и Платини като примери за ярки звезди на онова време.

„Днес имаме Меси и Роналдо. Роналдо и Меси… Само те двамата“, казва Дон Диего. „Всички останали са далеч, далеч от тях. Недостижими са като индивидуална класа. Те са играчите на новия век. Добавям към тях и Зидан, както и бразилецът Роналдо, но той бе най-силен преди това, в края на 90-те години. Но сега имаме само Меси и Роналдо.“

В любимия му Неапол днес готвят празненства. В южния италиански град той преживява възходи и падения, проблеми с наркотиците, неплатени данъци на стойност 34 млн. евро, извънбрачно дете, връзки с мафията и т.н. Но той си остава голямата любов на всички в града , а и не само там.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html