петък, 3 май 2024 г.

След пет години Русия ще стане по-бедна от България

„Независимая газета“, Москва

 

Международният валутен фонд прогнозира, че в следващите пет години Русия ще влоши своите икономически показатели дотолкова, че ще стане по-бедна от България и Казахстан. Предпоставка за това е икономическият застой, допълнен от пандемията от коронавирус. Дори падането на ограниченията и евентуален ръст на икономиката няма да променят кардинално ситуацията с качеството на живот и нивото на благосъстоянието на руските граждани. По данни на фонда тази година Русия заема 66-о място в света по брутен вътрешен продукт (БВП), с около 10 000 долара на човек от населението. През 2025 година се очаква тази сума да се повиши на 13 000 долара, но страната ще е на 69-о място. Опасенията идват от това, че за миналата година БВП е бил 11,6 хиляди долара, а през 2013 (преди конфликта в Украйна) е бил още по-голям – 1,6 пъти. Експертите от фонда предричат, че още през следващата година България ще задмине Русия, а същото ще направи и Казахстан, но през 2025. Така Русия има опасност да изпадне от Топ 70 на най-богатите държави в света. Русия вече е зад Китай по БВП, допълват от аналитичната компания „Макро Маркетс“, според които брутният вътрешен продукт има „определяща роля в усещането за благосъстоянието на хората“.

Русия ще изостане и по още един показател – покупателна способност. В момента страната се намира на 54-то място на планетата, но след пет години ще изпадне от първите 60.

Според официални източници темата за БВП е била обсъждана преди няколко дни на онлайн среща между президента Владимир Путин и премиера на страната Михаил Мишустин. На нея е бил обсъждан 10-годишният план за достигане на „националните цели“. Двамата са се обединили около идеята той да е максимално ориентиран към увеличаване стандарта на живот на хората. „Те трябва да почувстват позитивния ефект от този план“, заяви Путин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html