петък, 3 май 2024 г.

България ще признае македонския език, ако Скопие признае българските си корени

Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС

България е предложила на среща на посланиците на ЕС да признае македонския за един от официалните езици на Северна Македония и да приеме съществуването на „македонска идентичност“, ако в замяна Скопие признае „историческата истина“ и българската основа на идентичността и езика си.

Това твърди брюкселското издание „Политико“, цитирайки вчерашното заседание в града.

Публикацията се появява десетина дни преди изтичането на крайния срок, поставен от премиера Бойко Борисов за решаване на спора и одобряване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония. Всъщност позицията на България за същинското началото на преговорите би трябвало да е известна до другата седмица, когато на 4 ноември ще има заседание на Комитета на постоянните представители на страните, членки в ЕС (КОРЕПЕР), обяснява „Дневник“.

София остава притеснена, че договорът за добросъседство не се изпълнява и че няма гаранции (каквито впрочем и подписаният през 2017 г. не е осигурил), че Северна Македония ще се придържа към него и след влизане в съюза, но комисията не може да включи към момента тези притеснения, обяснява един от източниците. Българската страна не отчита сериозно движение по редица точки, от историята (където работата на комисията напредва, но бавно) и икономическото сътрудничество до евентуални претенции за малцинства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html