петък, 3 май 2024 г.

Макрон планира да затвори Франция за месец

Френското правителство планира въвеждането на едномесечна национална карантина като средство за борба с увеличаващия се брой случаи на заразяване с коронавирус, съобщи френската телевизия Бе Еф Ем (BFM), цитирана от Ройтерс. Френският президент Еманюел Макрон ще направи телевизионно обръщение днес, но от кабинета му не са пожелали да коментират дали Макрон ще обяви тогава подобна мярка.

Според Бе Еф Ем планираната карантина ще бъде „по-гъвкава“ в сравнение със строгите ограничения на придвижването, въведени във Франция през март тази година.

Вчера във Франция бяха регистрирани над 26 хиляди новозаразени, но ден по-рано беше поставен печален рекорд от 52 хиляди случая на коронавирус за едно денонощие.

Мерки предложи и германската канцлерка Ангела Меркел. Тя иска премиерите на провинциите да се споразумеят да затворят всички ресторанти и барове от 4 ноември с цел да ограничат разпространението на коронавируса, но да оставят отворени училищата и детските ясли, показва проекторешение, цитирано от Ройтерс.

Германия, която беше хвалена за поддържане на доста по-ниско ниво на разпространение на заразата от други големи държави в началния етап на пандемията, сега отчита по-бързо от очакваното увеличение на случаите. Последните данни от вчера показаха 11 409 нови заразявания, с което общият брой на случаите стана 449 275.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html