петък, 3 май 2024 г.

Унгарци на бунт в защита на академичната свобода

Хиляди унгарци се включиха в мълчаливо шествие със запалени факли в Будапеща снощи, предаде БТА.  То бе организирано от студентите от Университета за театрални и филмови изкуства в деня на националния празник – годишнината от въстанието от 1956 г., в протест срещу действията на правителството, което според тях ограничава академичната свобода, като лишава от независимост един от най-престижните университети в страната.

Над 5000 души, които носеха маски и плакати с лозунги като „Свободна страна, свободен университет“ и „Изкуството е свободно“, се включиха в студентската акция, предаде Ройтерс.

„Има обща съвкупност от правила, отнасящи се до университетите в Европа, която се е развила през вековете, и крайгълен камък на тези правила е институционалната автономия – точно това, което правителството се опитва да ни отнеме“, заяви пред Асошиейтед прес един от демонстрантите – актьорът Золтан Безереди.

На 1 септември управляващата партия „Фидес“ на Орбан оттегли автономията от най-значимия център за обучение в Унгария за хора на театъра и кино.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html