петък, 3 май 2024 г.

40 хил. долара глоба, ако продаваш алкохол в Турция нощем

До 40 хиляди долара глоба заплашва търговците в Турция, които не спазват забраната за продажба на алкохолни напитки през нощта, съобщи „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БНР.

Това предвижда нов закон, приет от парламента по предложение на управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). В него се увеличават глобите за нарушителите на забраната, според която алкохол не може да се продава между 22 и 6 ч.

Новият закон предвижда налагане на административно парично наказание в размер до 320 хиляди турски лири (40 хиляди долара). Глобата важи и в случаите на продажба на алкохол на непълнолетни лица.

През 2013 г. в Турция бяха наложени редица ограничения върху продажбата на алкохолни напитки, бяха забранени рекламите на алкохол и беше въведено изискване за отстояние от минимум сто метра от училища и джамии при отварянето на магазини и барове, където се продава алкохол.

Опозицията критикува високите акцизи върху алкохолните напитки по време на вчерашната дискусия в парламента. Опозиционният депутат Окан Гайтанджъоглу заяви по време на дебатите, че скъпият алкохол е превърнал много хора в страната в „химици“.

Над 70 души починаха в Турция през последните две седмици след консумация на фалшив алкохол.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html