петък, 3 май 2024 г.

Данчо Данчев – човекът на Цветан Василев в Гаранционния фонд, загроби 12 милиона в пирамидата КТБ

OdКТБ ли? Какво беше това? | Новини и анализи от България | DW | 14.07.2017През 2014 година фалира една от водещите банки в България – КТБ. Собственикът й Цветан Василев се спаси в Сърбия от правосъдието, а множество фирми, частни лица и държавни структури „изгърмяха“ с влоговете си в „банката на годината“. Залъгани от нереално високите лихви са и от Гаранционния фонд. В продължение на години те държат на влог в КТБ сумата от 12 милиона лева. „Нормално бе да се доверим на тази банка. Тя бе обявена за банка на годината, Цветан Василев бе „Мистър икономика“, естествено бе да държим парите си там“, заяви пред anteni.bg шефът на Управителния съвет на Гаранционния фонд и изпълнителен директор Борислав Михайлов. След фалита на КТБ фондът успява да си възстанови много малка част от сумата – малко под 2 милиона лева. Сам по себе си това е скандален факт – в банката са потънали повече от 10 милиона лева на българските данъкоплатци.

Кой стои зад тази сделка, оказала се катастрофална? Името на човека е Данчо Данчев, който преди време е шеф в Гаранционния фонд, а в момента е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Дженерали“.

Данчо Данчев

Данчев е от род със закваска. Племенник е на известния в миналото депутат и шеф на хазарта Георги Петров, по-известен като Гошо с Оня прякор. Георги Петров безспорно е едно от забавните лица на прехода. Дипломираният юрист, който се мъчи с науките в Софийския университет цяло десетилетие, е известен с много комични случки в парламента и извън него. Най-забележителната от всички е по време на световното първенство по футбол в Щатите. Гошо не знаел как да си спре климатика в американския хотел и в 42-градусовата жега си облякъл пуловерчето, за да не настине.

Георги Петров: Не за тази България се борихме преди 29 години - 24chasa.bgГеорги Петров – незабравима фигура от прехода

Именно Георги Петров помага на Данчо Данчев да се издига кариерно в застраховането. Племенникът Данчев е тясно свързан с банкера беглец Цветан Василев, тъй като е бил шеф на застрахователната компания „Виктория“, също притежание до 2015 година на Василев. В Надзорния съвет на компанията освен Василев са още Лучано Чирина – заместник-председател на Надзорния съвет, и Карло Скиавето. Двамата италианци представляват групата „Дженерали“, която през 2007 година придобива мажоритарния пакет акции на „Виктория“. По същото време Данчев е и председател на Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите и съвсем естествено неговото мнение и съвети къде да се вложат парите на Гаранционния фонд имат най-голяма тежест. Какво се случва през 2014 година, когато КТБ обявява, че не е в състояние да обслужва гражданите и фирмите? Малко преди затварянето на банката парите на ЗАД „Виктория“ са изтеглени. Това е сумата от сделката, с която италианската компания купува българската. Парите на Гаранционния фонд остават и практически са загубени.

Като теглим чертата, се получава следното – парите на италианския застрахователен гигант са спасени, а парите на българските данъкоплатци заминават на боклука. Според източници от финансовите среди ден преди КТБ да обяви фалит, Данчев е получил съобщение, че всички трансакции приключват в ранния следобед, а след това мандалото хлопва. Големият въпрос е защо той е спасил парите от сделката между „Дженерали“ и „Виктория“, а не е помогнал на Гаранционния фонд да изтегли своите влогове? По същото време Данчев е председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи и най-нормалното нещо е да предупреди своите колеги, че част от парите им са на път да отидат в дупката КТБ. Той обаче не го прави. Съвсем случайно след тази афера Данчев става Главен изпълнителен директор на „Дженерали“, като израз на благодарност от страна на италианския гигант.

„Всеизвестно е, че фалитът на КТБ засегна множество държавни и други институции, предприятия, домакинства, които бяха вложили там средствата си. Разбираемо е, че са били доверили средствата си с оглед на добрата репутация на банката в периода преди фалита. Веднага след възникване на критичната ситуация Гаранционният фонд предприе всички възможни действия за възстановяване на средствата. Към момента получената обратно сума възлиза на 2 млн. лв“, коментираха от фонда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html