петък, 3 май 2024 г.

Лъжливото овчарче: Как Димитър Байрактаров сее дезинформация за КОВИД

Димитър Байрактаров.

Ситуацията с коронавирус в страната става все по-тежка – към 20 октомври 15 лекари са загубили живота си, заедно с над 1000 други граждани. През изминалото денонощие бе отчетен и рязък скок на заразените – повече от 1000 души от 4400 тествани, което е 23% от изследваните.

На фона на всичкото това все повече българи започват да мислят, че коронавирусът всъщност не съществува. Наричат го иронично пландемия.

Не малка вина за това имат и редица политици и лидери на мнение, които за малко гласове и популярност излагат здравето и живота на десетки и стотици хиляди души.

Сред тях е журналистът и бивш депутат от НФСБ Димитър Байрактаров. Той е изключително активен в социалните мрежи, където споделя фалшива или конспиративна информация относно коронавируса.

Това се случва освен от личния му профил и от групата във Фейсбук „Аз съм за президентска Република България, начело с Румен Радев“, където членуват 94,7 хиляди души.

Байрактаров, който е модератор на групата, непрекъснато пуска публикации от недостоверни източници, предимно от сайта „Еврокоп“.

Чрез тях той твърди, че маските не предпазват от КОВИД-19 и не бива да се носят, че в България е невъзможно да се направят 7500 теста за коронавирус за 24 часа (следователно ни лъжат и манипулират), че хората всъщност са болни от грип, а не от КОВИД, че е вредно да се налага карантина и да се затварят обществени места, че йонизираната вода помага срещу коронавируса, че вирусът не е особено опасен, че се опитват да ни контролират чрез мерките срещу пандемията и т.н.

Иронията е, че докато разпространява тази информация, на 19 октомври Байрактаров искрено честити празника на българските лекари и пожела „Свети Иван Рилски да ни закриля и върши навред чудеса!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html