петък, 3 май 2024 г.

Голямата актриса Мария Стефанова с ново признание

Актрисата от Народния театър Мария Стефанова получи поредно признание за изключителната си роля в спектакъла „Три високи жени“. На церемония снощи тя бе удостоена с приза „Най-добра актриса“ в шестото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър. Форумът се проведе в рамките на 7 дни по традиция в гр. Сливница, а публиката в града остана очарована от представлението, в което МАРИЯ СТЕФАНОВА участва заедно с Виктория Колева, Радина Боршош и Явор Вълканов.

Тазгодишното издание на Европейския фестивал на пътуващия театър заложи изцяло на български заглавия поради ограниченията, наложени от епидемията от коронавирус, а спектакълът на Народния театър се игра на 16 октомври. Фестивалът се организира от Община Сливница.

Режисьор на „Три високи жени“ е Стефан Спасов, а автор е Едуард Олби. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, а музиката – на Теодосий Спасов.

Наградата на Мария Стефанова, която бе възпрепятствана да пътува, тъй като имаше представление в Народния театър и призът от сцената получи директорът на театъра Мариус Донкин. Това е вторият приз, който Мария Стефанова получава за ролята си на „А“ в „Три високи жени“, след като през 2018 г. бе удостоена и с отличието „Аскеер“ за водеща женска роля.

След триумфалното си завръщане на сцената през 2018 г., Мария Стефанова направи още две изключителни роли – в „Моята скъпа лейди“ (реж. Стилиян Петров, с участието и на Михаил Билалов и Емануела Шкодрева), и в „Облог“ (реж. Стефан Спасов, с участието и на Вяра Табакова, Пламен Димов, София Бобчева, Стелиан Радев иНенчо Костов).

В момента Мария Стефанова репетира и в спектакъла „Нова земя“, посветен на 170 години от рождението на Иван Вазов. Премиерата е предвидена за декември, а режисьор е Бина Харалампиева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html