петък, 3 май 2024 г.

100 дни протести: Хиляди под дъжда, обсада на БНТ (обновена)

Плакат от протестите. Снимка: Антени

На 16 октомври бе стотният ден от антиправителствените протести, който е обявен от организаторите като пето Велико народно въстание.

Вчера от т.нар. „Отровно трио“ обяви, че в проявите се очаква да се включат и четирима чуждестранни евродепутати.

В района на президентството блокираха движението по бул. „Цар Освободител“. Бул. „Дондуков“ също е отцепен.

Малко след 18:00 часа протестиращи студенти с голям плакат „Оставка“ бяха спрени от полицията да се включат към протеста. След като протестиращите от Триъгълника на властта се присъединиха към тях, те бяха допуснати. Протестиращите изглежда да са малко над 1000.

През остатъка от вечерта множеството стоя под дъжда и слуша речите на евродепутати от Нидерландия, Румъния и Хърватия, както и на организаторите на протеста. В пика съм към 20:00 часа протестиращите бяха около 3000 души, въпреки студът и лошото време.

Около 21:00-22:00 часа 100-а протестиращи блокираха БНТ, където се провежда „Панорама“ по това време, и организираха свое-собствено импровизирано предаване. По традиция всеки петък там гостуват политици от властта или техни поддръжници. Те биваха посрещани от гневни протестиращи. Този път, за да избегнат това, от предаването не бяха поканили такъв род гости.

Генералът от резерва Димитър Шивиков призова хората да влязат в сградата, за да участват в предаването. Полицията обгради в кордон сградата и успя да удържи напора на протестиращите. Някои мятаха яйца по стъклата на партерния етаж. Сред протестиращите се появиха и хора с качулки, които припяват римувани послания в духа на футболните агитки.

„Ние продължаваме с исканията ни: 1. Оставка на Борисов! Оставка на Гешев; 2. Дистанционно и машинно гласуване; 3. Предсрочни избори; 4. Свикване на ВНС за промени в Конституцията“ – обявиха от „Отровното трио“, казват организаторите.

Студентите, които не бяха допуснати първоначално. Снимка: Дневник

На „Мария Луиза“, на „Цар Освободител“, над подлеза до Шератон, на изхода откъм ЦУМ са изградени КПП-та, където полицаите преглеждат чантите на протестиращите за оръжия, бомбички и други опасни средства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html