петък, 3 май 2024 г.

Париж втвърди тона към Лондон: Отрязваме ви от енергийния пазар без сделка

Еманюел Макрон. Снимка: frenchdailynews.com

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви след срещата на европейските лидери, че ако Обединеното кралство откаже достъп до водите си на европейските рибари, ЕС ще отреже достъпа му до общия енергиен пазар. Лидерите отложиха за декември решението за тавана на вредните емисии до 2030-та година, когато трябва да бъде дадена оценка как би могло да се постигне намалението на вредните емисии до 55 на сто, в т.ч. и на национално равнище.

Френският президент Еманюел Макрон определено се показа изнервен след думите на британския премиер Борис Джонсън, че ЕС не желае да преговаря сериозно за споразумение. На въпрос за разногласията по рибарството, той се обърна към журналистка с думите:

„Мисля, че сте жертва на отравяне, което не е хранително, но със сигурност е информационно. Застоят в нашите преговори не се дължи само на застоя ни по рибарството, което е тактическият аргумент на британците, а по всички въпроси“.

Като припомни, че основните препятствия по преговорите остават още лоялната конкуренция и управлението, Макрон заяви, че ЕС може да въведе ответни мерки, ако на рибарите от Общността бъде отрязан достъпа до британските води:

„В случай на Брекзит без споразумение, нашите рибари наистина няма да имат достъп до британските води. Но пък Обединеното кралство ще се лиши от достъп до европейската енергийна система. Това ще му струва над 1 млрд. евро годишно. И това е лоша сделка за него“.

По повод целите за намаляване на вредните емисии, Мишел каза, че усеща воля за напредък и още:

„Разбира се, важният въпрос е и ще бъде как можем да постигнем целта заедно. Затова трябва да продължим да се подготвяме за дебатите през декември и заедно с Европейската комисия и страните-членки ще работим  много сериозно, за да вземем предвид различните начални точки в различните държави, както и различните национални обстоятелства. Това е въпрос на амбиция, но и на солидарност между страните-членки“.

Премиерът Бойко Борисов каза, че България ще трябва да намали до исканата от лидерите граница вредните емисии, но от нея зависи в кои от икономическите сектори ще направи това.

Лидерите отново изразиха безпокойство от действията на Турция в Източното Средиземноморие и заявиха, че пак ще разгледат въпроса през декември.

Заседанието се проведе в отсъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и полския премиер Матеуш Муравецки, които се самоизолираха заради контакт със заразени с КОВИД-19. По същата причина заседанието днес напусна и министър-председателят на Финландия Сана Марин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html