петък, 3 май 2024 г.

Радев: Нуждаем се от най-малко 16 нови изтребителя

 

Снимка: Канал 3

Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите, заяви президентът Румен Радев на церемонията пред Паметника на летеца в София по повод бойния празник на Военновъздушните ни сили.

Припомняме, че преди няколко дни държавният глава сезира съда с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание.

Радев коментира и военната авиация на страната, като изтъкна, че се нуждаем от най-малко 16 нови изтребителя. „На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, категоричен беше Радев.

Президентът коментира и натегнатите отскоро отношения между България и Северна Македония: „Хората от Българо-македонската комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език“ каза държавният глава.

Той бе категоричен, че „Това е отговорност преди всичко на страната – кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html