петък, 3 май 2024 г.

Да си спомним поемата на Маяковски „Ленин“

Георги Коритаров
Сигурно все още има живи поколения, които си спомнят как звучи припевът на призивния пролетарски химн отпреди падането на Съветския съюз и социалистическата система – Интернационалът. „Бой последен е този. Дружно вси да вървим” и т.н.
Припомням този припев към Интернационала, защото няма как да не се пробудят подобни асоциации, хем пролетарски, хем призивни, с днешния стотен ден на протести срещу правителството. Както информационната агенция БГНЕС съобщава: „Идва петото велико народно въстание”. То идва и очакването е да се съберат хора от цялата страна, но онова което човек все по-упорито си поставя като въпрос е къде да търсим смисъла в един протест, който от една страна се разширява като зони на ангажираност – от вчера се включиха макар и не многобройна, но симптоматична и символична група от студенти юристи от Софийския университет, които излязоха на протест рано сутринта и една от големите национални телевизии Нова телевизия отрази с кратък репортаж това събитие.
Така че като социални прослойки и зони на обхват протестът се разширява, но като количество той не само че не се разширява, но и намалява. Изчезват дори и онези краткосрочни, да не говорим за дългосрочните цели, които никога не са били поставяни пред този протест.
Като казвам, че и краткосрочните цели изчезват, нямам предвид снемане например на основното искане за оставки. Напротив, протестът иска оставки. Но ако оставката на правителството изглежда конституционно възможна, но трудно постижима с гражданска отслабваща енергия, защото енергията на протеста отслабва, то искането за оставка на главния прокурор изглежда както конституционно непостижима, така и граждански нелогична. Това до голяма степен се видя и при вчерашното изслушване на главния прокурор Иван Гешев в пленарната зала на парламента.
И като споменавам парламента, няма как да не отбележа още една тема. Тя идва чрез заглавие от вестник „24 часа”, където е цитиран депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, според когото целта на опозицията е била да бъде оронено достойнството на Караянчева. Има се предвид начинът, по който беше организирано искането на оставка на председателката на Народното събрание и дискусията, проведена по тази тема. Впрочем, гласуването беше спечелено категорично от управляващите, които запазиха Цвета Караянчева на поста председател на парламента.
Заради обективност няма как да не отбележа, че Слави Трифонов е коментирал запазването на Караянчева на поста председател на Народното събрание с думите: „Тя е най-логичният председател на този парламент.”
Всъщност, ако има някаква логика в избора на Караянчева за председател на този парламент, това е логиката на усъвършенстването и задълбочаването на принципите и духа на народната демокрация. Днес всеки, независимо какъв е по длъжност, образование, манталитет, култура, способности, езикова подготовка, може да стане всякакъв, ако привлече интереса и разпали народна любов.
Още от времето на Маяковски и неговата велика за времето си поема „Ленин”, идеологически отречена от историческия процес, узнаваме патоса на тогавашните болшевики, които и чрез поезията на Маяковски издигат призива: „Каждая кухарка должна научиться управлять государством”.
В превод: ”Всяка готвачка трябва да се научи да управлява държавата.” В този смисъл демократизмът и логиката са преплетени и Слави Трифонов не казва нищо обидно, а само констатира. Може би в някаква степен обидно звучи Александър Ненков обаче в анализа на думите му, с които твърди, че опозицията уронва достойнството на Караянчева.
Ненков казва: „Е, да, като си публична личност, трябва да внимаваш как говориш. Госпожа Караянчева търпи критики за публичното си говорене.” Ами това е малка-малка обидчица, защото всъщност спонтанността на народната демокрация е неотделима от спонтанността и на говоренето. Но може би, за да се вслуша все пак в подобни приятелски огънчета, които са критиките от нейните съпартийци, вчера госпожа Караянчева произнесе едно от най-емоционалните си изказвания. Тя каза, че като е чула интерпретациите върху думите на предполагаем с много висок ранг човек, който я определя много характерно, й е идело да се хвърли от най-високата скала или връх в Родопите. Аз това го чух. И си казвам: страхотна емоция, страхотна драма! После го видях по телевизията и изумях. Госпожа Караянчева четеше от листове. Така че, може би с идеята да не сгреши, и емоциите вече ги чете. Както трябва да го правят впрочем всички политици.
Защото, ако говорят без написани текстове, става страшно.

Коментарът е от предаването „Свободна зона“ на ТВ Европа, заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html