петък, 3 май 2024 г.

Гърция: 13 г. затвор за лидера на неонацистката партия „Златна зора“

 

Лидерът на гръцката неонацистка партия „Златна зора“ Никос Михалолякос бе осъден на 13 години строг затвор от Наказателния съд в Атина, който го призна за виновен в ръководство на престъпна организация, предаде АФП.

И други високопоставени членове на „Златна зора“ получиха присъди затвор. Сред тях е евродепутатът Янис Лагос, бивш член на партията, който също получи 13 години затвор. По искане на Гърция трябва да бъде свален депутатският му имунитет и да бъде издадена заповед за арест.

Дясната ръка на Михалолякос Христос Папас и бившият говорител на партията Илияс Касидиарис, бившите депутати Илияс Панагиотарос и Георгиос Герменис също получиха по 13 години затвор.

Очаквано Йоргос Рупакиас, активист на „Златна зора“, бе осъден на доживотен затвор за убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас.

„Златна зора“ е основана през 80-те години на миналия век като неонацистка организация. Партията изгря на политическата сцена през 2012 г. в разгара на икономическата криза в Гърция и стана трета парламентарна сила. Тя често е била смятана за пример от много крайнодесни групи в Европа и на други места и присъства в парламента на Гърция от 2012 до 2019 г.

Срещу партията през 2015 г. започна голям съдебен процес, провокиран от фаталното намушкване с нож на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. Делото обедини четири случая в един процес: убийството на Фисас, нападения срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу активисти с леви убеждения през 2013 г., както и това дали „Златна зора“ е действала като престъпна организация.

БТА припомня фактите, показващи нейния политически възход, започнал от 2012 г., а след това залеза й по време на продължилите над пет години съдебни заседания:

 2012: влизане в парламента 

– 12 юни: четирима египетски рибари са жестоко нападнати докато спят в работническото предградие Перама, близо до Атина, от мъже, облечени в черно.

– 17 юни: „Златна зора“ печели 6,92 процента от гласовете на парламентарните избори, класирайки се на пето място, и влиза в парламента с 18 депутати.

– 7 и 8 септември: група начело с депутати от „Златна зора“ предприема акция срещу амбулантни търговци имигранти.

2013: убийство на рапър 

– 17 януари: пакистанец е убит в центъра на Атина от двама гърци. Листовки на „Златна зора“ са намерени у единия от тях. Извършителите на престъплението ще бъдат осъдени на доживотен затвор през април 2014 г.

– 12 септември: хора, разлепващи комунистически афиши, са нападнати с тояги с пирони от група мъже, заподозрени в принадлежност към „Златна зора“, в Перама, близо до Атина.

– 18 септември: рапърът антифашист Павлос Фисас е смъртоносно наръган с нож при излизането му от кафене. Предполагаемият убиец Йоргос Рупакиас е признат за виновен „за умишлено убийство“ на 7 октомври 2020 г.

– 29 септември: предприето е съдебно преследване срещу ръководители и членове на партията, които са поставени в предварителен арест.

– декември: гръцкият парламент гласува за прекратяване на държавното финансиране на „Златна зора“.

 2014: присъди

– От април нататък: парламентът отнема имунитетите на депутатите от „Златна зора“

– 25 май: на европейските избори „Златна зора“ избира за първи път трима евродепутати, двама от които военни.

– септември: двама активисти на „Златна зора“ получават присъди от 11 и 13 години затвор заради участие в нападение с нож срещу членове на самоуправляващ се социален център.

Кандидат на партията на парламентарните избори от 2012 г. е осъден на една година затвор условно заради това, че се е хвалел в документален филм, че иска да превърне мигрантите „в сапун“ и „да направи лампи с кожата им“.

2015: трета политическа сила

– 25 януари: на парламентарните избори партията става трета политическа сила и постига преизбиране на 17 депутати.

– 4 февруари: 69 души, включително ръководителите на „Златна зора“, са предадени на правосъдието, за да отговарят по обвинение в „създаване и принадлежност към престъпна организация“.

– март: лидерът на „Златна зора“ Никос Михалолиакос, неговата дясна ръка Христос Папас и депутатът Янис Лагос излизат от затвора и са поставени под домашен арест. Те са излежали максималния допустим от закона срок /18 месеца/ на предварителен арест.

– 20 април: откриване на процеса за убийството на Фисас и за два опита за убийство на четирима египетски рибари и на комунистически синдикални дейци.

– 17 септември: Михалолиакос поема по радиото „политическата отговорност“ за убийството на Фисас, но отрича своята „наказателна отговорност“.

 2016: съдебният процес буксува

Процесът буксува, отлаган непрекъснато заради логистични въпроси и стачка на адвокатите.

 2017: изгонване от парламента

– 15 май: говорителят на „Златна зора“ Илиас Касидиарис е изгонен от парламента заради това, че е блъснал грубо Никос Дендиас, сегашния министър на външните работи.

 2018: загуба на популярност 

Партията постепенно губи популярност, но атаките, които й се приписват, продължават.

– февруари: петима души от антифашистка асоциация са ранени, включително адвокатът на семейство Фисас.

– ноември: взривно устройство е обезвредено пред дома на прокурора, който бе поискал изправяне пред правосъдието на ръководителите на партията.

2019: нито един депутат

– юни и юли: явяване пред съда на първите обивиняеми.

– юли: нито един депутат от „Златна зора“ не е избран на парламентарните избори.

– 6 ноември: Михалолиакос пледира „невинен“ на процеса, който той определя като „политически заговор“.

– 18 декември: прокурорката Адамантия Економу иска оправдаване на лидера и на основните ръководни представители на партията.

 2020: „престъпна организация“ 

– май: бившият говорител на „Златна зора“ създава своя партия „Гърците за родината“ след разпадането в края на 2019 г. на неонацистката партия.

– 7 октомври: Атинският наказателен съд определя „Златна зора“ като „престъпна организация“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html