петък, 3 май 2024 г.

Велислава Дърева: Нинова надмина Живков

На последния юбилеен 50-и конгрес на БСП видяхме безпрецедентна чистка, която дори Тодор Живков не си е позволявал. Това пред bTV журналистът Велислава Дърева. „Цялото интелектуално ядро на националното ръководство просто беше отрязано като с нож, като по заповед. Всъщност, защо – „като“. Това беше целта на конгреса и тя беше постигната“, коментира Дърева.

Снимка Интернет

„Някои казаха, че това е наказателна акция, други я определиха като оздравителна чистка. Ако всеки, който мисли критично, на различна позиция от лидера, или обвиненията, че всички критици са купени от ГЕРБ – това не е здравословно“, каза Дърева. Тя каза, че една от мантрите в БСП е, че всички критици са купени от ГЕРБ. „Което е грозно и е една лъжа“, коментира тя.

След като резултатите за избор на ново ръководство станаха ясни, лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че дъщерята на Румен Овчаров – Теодора е имала повече гласове от Велислава Дърева. Теодора Овчарова бе избрана в новия Национален съвет на БСП, а Дърева – не.

Журналистката коментира, че не знае в какво е заподозряна, както и че винаги е казвала какво мисли.

„За 4 г. в БСП бяха прокарани много разделителни линии. Националният съвет беше разделен и противопоставен на цялата БСП. Включително и в парламентарната група се получиха разделения“, заяви Дърева и добави, че не познава дъщерята на Румен Овчаров и дори не знае как изглежда, но добави, че Румен Овчаров има една роля в БСП – на кардинал Ришельо. Това е ролята на сивия кардинал, поясни журналистката.

„Не трябва да се фокусираме върху Теодора Овчарова. Големият проблем е, че на Конгреса никой не се занимаваше с политика. Година и половина БСП не се занимаваше с нищо друго, освен с прекия избор на лидера. Изпълнителното бюро ще бъде Корнелия Нинова. Но тя греши, ако си мисли ,че евродепутатите ще се отчитат на килимчето. Те имат свободен мандат, както и тези в българския парламент, не може да им разпореждаш“, обясни Велислава Дърева.

Понякога питат каква е политиката на БСП, аз се затруднявам, но има отговор, който обяснява много неща. В интервю през 2017 г. Корнелия Нинова обяви, че неин идол е Маргарет Тачър. Ще напомня една мисъл Маргарет Тачър, която казва, че социализмът е вреден. Как лидерът на най-голямата опозиционна партия в България, на социалистическата партия, се връзва с тази мисъл, попита Дърева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html