петък, 3 май 2024 г.

Борисов: И 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, и „Белене“

 

Министър-председателят Бойко Борисов е на инспекция на мястото, където ще бъде Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Заедно с него са и финансовият министър Кирил Ананиев, енергийният министър Теменужка Петкова, лидерите на КТ Подкрепа и КНСБ, предаде БНР.

Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“, от февруари месец вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газта“, допълни Борисов. Разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС,  те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 година.

Мястото, на което ще бъде изграден VII блок на централата, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения. Все още не е ясно с какъв реактор ще бъде закупен и кой ще инвестира.

Премиерът изтъкна, че процедурата за проекта „Белене“ също трябва да продължи.

Дъждовното време стана повод Борисов да засегне и протестиращите, които хвърлят яйца по емблематични сгради. „Те планират яйца да ни хвърлят, а ние от дъжд ще се боим“, заяви премиерът и се обърна към Ананиев шеговито да излезе под дъжда и да не стои под чадъра – „Ела, ела да те намокри“.

Ананиев направи коментар относно пенсиите. „Догодина се предвижда минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лв. Хората с пенсия между 300 и 350 лв. ще имат увеличение от 10%, а останалите – от 5 на сто”, поясни той.

Сега сме в условията на пандемия и икономическа криза, затова си позволяваме да отпускаме повече пари, каза Борисов.

Вчера със здравния министър Ангелов договорихме още 5 млн. лева за лекарството „Ремдесивир“, за което казват, че най-много помага, обяви Борисов. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете”, поясни той.

„За 11 години винаги сме държали излишък на бюджета, не могат да ме обвинят в предизборна кампания“, каза още той.

Борисов съобщи, че на утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата. „За да имат готовност, допълнително, за да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После са 70 000 компютри, но те са по европейската програма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html