петък, 3 май 2024 г.

Вратите на рая са затворени

На 15 октомври в Doza Gallery се открива самостоятелната изложба на Александър Юзев.

По думите на куратора на изложбата Йово Панчев, ако започнем изложението към проекта с темата баналното като код или тон на нещата, може да се окажем в проповедна модалност. Може да се окажем в търсене на надежда, което по една цинична ирония би било оригинално. Кой днес вярва? Особено така банално, класически, картезиански.

Съвсем похабената от употреба тема за вярата е повод за разгръщане на полето, простиращо се между религиозното чувство и неговия материален образ. Тя поставя паралела между изразяването на абстрактни тези, вътрешни собствени понятия и конструкти с веществени и визуални средства, сглобени в художествен език. Така успоредно се разглеждат изкуството или онова, което е останало от него, заедно с вярата или онова, което се е появило на нейно място. Двете имат сходства в психологически и формален план, които отдавна занимават световната цивилизация с преплитанията си.

В изложбата „Вратите на рая са затворени“ се съпоставят няколко теми, които обсъждат обикновени наглед неща. Обсъждат ги системно, верифицирани, поставени в различен материал, в натура и в синтетика, в мащаб, степен, детайл, обсъждат ги в обща постановка, частно и лично, групово, общо и изобщо. Като теза и като антитеза, като покана за диалог, изследване на намерението или разследване на причината за отношението довело до тук и това състояние на човека.

В крайна сметка, между вяра и изкуство стои човек. Ако трябва да идем още по-далеч, а това винаги е част от почерка на Юзев, ще кажем, че овакантената от вярата територия вътре в човека не търпи празнота, а се изпълва с какви ли не образи и ерзаци на вярата. Ако се заемем да работим с тези прокси обекти като интерпретатори-зрители или художници-изследователи, в един момент овакантената територия отново може да се насити с мисли, усилие, дух. Може дори да се окаже, че човекът е чудото.

Отново в тази посока на „материалистическа есхатология“ може да се потърси какво толкова се постига през видимото, какво през невидимото. Мистичните следи от ”неръкотворно” изображение, които избиват изпод буон-фреското няма как да не се появят. Магическото, когато трябва, се появява.

Изложбата може да бъде разгледана от 29 октомври.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html