петък, 3 май 2024 г.

Тръмп излекуван с коктейл от антитела

Назначаването на препарата на компанията „Регенерон“ е способствало за бързото възстановяване на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи пред телевизионния канал MSNBC.

„По мое мнение съществуват съществени основания да се предполага, че назначаването на препарата на основата на антитела от компанията „Регенерон“ е способствало за появата на значителни изменения в хода на лечението на президента Тръмп“, заяви главният инфекционист на САЩ.

Телевизионната компания отбеляза, че самият Фаучи не е участвал в лечението на държавния глава. Но специалистът все пак предупреди, че е още рано с увереност да се говори за ефикасността на този препарат, тъй като той все още не е преминал през мащабни клинични изпитания.

„Когато разполагаме само с един положителен пример, не можем да твърдим, че сме открили способ за лечение. Нужно е да се проведат клинични тестове с голямо количество пациенти, при които препаратът да бъде сравнен с други методи на лечение“, отбеляза главният инфекционист на САЩ.

Йонко Мермерски превежда на Борисов и Тръмп на срещата им в Белия дом. Снимка: интернет

В момента най-актуалният въпрос е какво е лекарството, с което американският президент Доналд Тръмп успя бързо и ефективно да се пребори с COVID-19. То има две съставки –„Ремдесивир” и „Дексометазон”, които са напълно достъпни. Третата е „Регенерон” – коктейл от антитела. „Той обаче е скъп и доста недостъпен и е в експериментална фаза на лечение. Трябва да имаш кураж, за да се подложиш на подобно лечение. В света в момента едва 10-ина души са го приели и един от тях е Доналд Тръмп”, заяви професор Йонко Мермерски, който беше гост в студиото на сутрешния блок на NOVA.

Експерименталният препарат, който е бил използван за лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп, е бил създаден въз основа на образци на антитела, взети от трима жители на Сингапур, пише в. „Стрейтс Таймс“, цитиран от ТАСС. Изданието помества изявление на ръководителя на Центъра за изследване и обучение към Националния център за инфекциозни заболявания на Сингапур Дейвид Ле.

По неговите думи центърът се е съгласил да си сътрудничи с американската компания „Регенерон“ за разработката на коктейл с антитела, без претенции за права за интелектуална собственост. Ученият разказа, че в Сингапур постъпило искане за 20 доброволци, преболедували от COVID-19, за получаване на образци. След спазването на всички формалности центърът подбрал 5 доброволци и информирал „Регенерон“ за наличието на достатъчно образци за разработването на коктейла.

„Впоследствие американската компания използва три от предоставените от нас пет образци в качеството на отправна точка за разработката на антитела“, изтъкна ръководителят на центъра Лие.

Лечението на  Тръмп от COVID-19 в продължение на три дни струва повече от 100 хиляди долара. Тази оценка беше публикувана в сряда от в. „Ню Йорк Таймс“, цитиран от ТАСС.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html