понеделник, 29 април 2024 г.

Румънският ДАНС подхвана Асен Христов – човека на Цветанов

В сряда anteni.bg писа как силната фигура в „Еврохолд“ Асен Христов и новопръкналият се лидер на политическа партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов са особено близки и очевидно кроят планове да влязат с широки крачки в енергийния бизнес, който е и много доходоносен. През „Еврохолд“ двамата искат да овладеят „ЧЕЗ Електро България“. Бившият втори в ГЕРБ вече е доказал, че има афинитет към луксозния начин на живот и че за него политиката е единствено възможност за трупане на власт и пари. Но дали това ще се случи, след като приближената до Цветан Цветанов групировка „Еврохолд“ има скандална финансова история и не по-малко скандално настояще. Това показва разследване на anteni.bg, достойно за криминален сериал.

Към 30.06.2016 година беше извършен преглед на балансите на дружествата от небанковия финансов сектор (застрахователи и пенсионни дружества) по искане на EIOPA – Европейския орган, отговарящ за застраховането и осигуряването в страните, членки на ЕС. Този преглед у нас е възложен на Комисията по финансов надзор (КФН), която чрез доклад от независими одитори установява финансови нарушения в групата „Еврохолд“,  работеща на териториите на Румъния, Гърция и други държави от Източна Европа.

Конкретните резултати бяха стряскащи (видно и от доклада в прикачения файл). Виж тук

Дъщерната застрахователна група „Евроинс“, която работи на българския пазар, беше с 44.73 % покритие на капиталовото изискване за платежоспособност, или 69,430 млн. лева недостиг на собствени средства. Това означава, че активите на дружеството са недостатъчни да гарантират изпълнението на поетите ангажименти към сключените застрахователни договори с клиентите. Отделно за дружествата от групата „Евроинс“, които работят на пазара по общо и животозастраховане, е отчетен недостиг от още над 30 милиона лева.

Най-скандалното в случая е, че въпросният „Еврохолд“ никога не е подлаган на одиторска проверка поради отказ на ръководството на холдинга от такава независимо от издадената заповед от Комисията по финансов надзор. КФН алармира, че не е получила доклад от „Еврохолд“. Независимият външен одитор отбелязва, че ръководството на „Еврохолд България“ е представило позицията си, че няма правни основания, които да задължават компанията да бъде обект на подобна финансова оценка на активите на холдинга.

След установените нередности от прегледа на балансите по искане на EIOPA е даден срок за отстраняване на нередностите до края на 2017 година.

По информация от същия доклад липсващите милиони са компенсирани с вътрешнофирмени заеми и междуфирмено увеличение на капитала на отделните фирми от групата. Холдинговата структура дава на застрахователната група „Евроинс“, после застрахователната група предоставя средства на отделните дружества и накрая отделните дружества ги инвестират обратно в холдинга.

И докато в България всички си затварят очите за финансовите своеволия в дружествата от групировката, румънският орган за наказателно преследване DIICOT – структура, подобна на нашата ДАНС, вади на светло нерегламентирани отношения между служители на Румънския финансов надзор (ASF) и дружеството „Евроинс Румъния“ с цел прикриване на репосделки, извършени между „Старком“ на Асен Христов и Кирил Бошов и „Евроинс Румъния“. Казано по-просто, репосделките са сделки, които след определен срок ще се извършат огледално или на практика ще се развалят. Сделки, в които се прави покупка със задължение за обратна продажба. Цитатът в румънските медии (national.ro) е следният: „Защо органите за наказателно разследване не са били уведомени от служителите на AFS. Последните са се задоволили, като са наказали компанията майка с утешителна глоба. Въпреки че получените и притежавани от нас документи показват черно на бяло, че под формата на „братски“ трансакции, основани на договори за репосделки между Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA и Starcom Holding, огромни суми по този начин са „набръчкани“ в България! Трасето, което сега се следва от разследващите, води директно до София, на ул. „Христофор Колумб“ № 43! Финансовите операции са извършвани точно под носа на румънските власти! В двата края на „оста” Букурещ-София са съдружниците  Асен Милков Христов и Кирил Бошов“.

Румънските медии отдавна разкриха схемите на Асен Христов и „Еврохолд“

 

В случая са нарушени всички законови разпоредби на румънския пазар. Скандална и показателна е и публикацията от 5 октомври 2020 г. в Ziarul Financiar, че управлението на „Евроинс Румъния“ (Част от „Евроинс Иншуранс Груп“) е с отнети правомощия. Санкцията е наложена заради липса на десетки милиони евро във Фонда за технически резерви, от който се изплащат застрахователните обезщетения.

Справка от сайта на Комисията по финансов надзор показва, че според последните публикувани отчети от дружествата на „Еврохолд“ за 2019 г. ситуацията не се е променила. Вътрешните трансакции са налице и чадърът, разперен над групата през 2016 година, още не е затворен. Очевидно в България институциите загряват значително по-бавно от румънските. Във времето, когато са правени прегледите на финансовите отчети, намирисва на корупция. Сега новото ръководство на финансовия надзор има всички шансове да изчисти петното. Но преди това Комисията за финансов надзор е длъжна да отговори на следните въпроси, които anteni.bg повдига:

  1. Кой у нас е прикривал незаконни действия в КФН, както това се е случвало в Румъния? Настояваме за проверка от правораздавателните органи по случая с „Еврохолд“ и сезираме европейските институции.
  2. Кой разпъва или е разпъвал чадър върху дружествата от групата „Еврохолд“, за да не се вземат никакви мерки до момента, както това е направено в Румъния.
  3. Извършвана ли е проверка по отношение на изложените по-горе факти в дружествата от групата на „Евроинс“ в България?
  4. Знайно е, че „Еврохолд“ опитва за втори път да закупи „ЧЕЗ България“. Чрез репосделки (вътрешни продажби със задължение за обратно закупуване) ли ще се оправят балансите на дружествата за пред банките, които ще финансират холдинга? Ще се докараме ли дотам  мегамилионната сделка за активите на „ЧЕЗ България“ да бъде финансирана за сметка на застрахованите и осигурени нищо неподозиращи граждани?

Въпросите очакват своите органи, а anteni.bg си запазва правото да сезира европейските институции за борба с корупцията по случая.

 

Линкове към статии в румънските медии:

https://www.realitatea.net/stiri/actual/dna-intra-in-asf-banii-de-asigurari-sifonati-in-bulgaria_5ee12225ff624550925ff232

https://www.bursa.ro/bomba-ticaie-la-asf-01697935

https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cutremur-la-euroins-compania-bulgareasca-care-detine-33-din-piata-19608451

https://www.national.ro/dezvaluiri/dna-intra-in-asf-banii-de-asigurari-sifonati-in-bulgaria-686626.html

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html