петък, 3 май 2024 г.

Реставрират джамията „Ибрахим паша“, паметник на културата в Разград

Джамията „Ибрахим паша“. Снимка: Уикимедиа

Министърът на културата Боил Банов постави началото на дългоочаквания ремонт на джамията „Ибрахим паша“ в Разград. На церемонията присъстваха депутати, турски дипломати и граждани.

През последните 30 години сериозен ремонт на храма не е правен и сградата започна да се руши. Тя е паметник на културата от национално значение. Проектът е на стойност 2 374 836 лв., осигурени от държавния бюджет. Той предвижда консервация, реставрация и адаптация на джамията „Ибрахим паша“. Строително-ремонтните дейности ще се извършат от фирма от Търговище.

След официалната церемония всички имаха възможност да влязат в джамията, където беше подредена изложба от снимки как е изглеждала преди години и макет как ще изглежда след реставрацията.

Храмът е включен в каталога на ЮНЕСКО. Сградата е построена в периода 1523-1536 г. от български майстори по поръчение на Ибрахим паша (джамията носи неговото име) – велик везир на султан Сюлейман I Великолепни. След неговата смърт през 1536 г., строителството е преустановено и джамията е довършена чак през 1616 г. от Махмуд паша.

Храмът е централнокуполен, като долната му част е куб, който във височина преминава в осмостен, а после в цилиндър. Хоризонталните сили от купола се поемат от четири контрафорсни ъглови кули и от пиластрите по цилиндричния тамбур. На фасадата има четири реда островърхи прозорци. Минарето е от дялан камък с пластични орнаменти под викалото. Във вътрешността има богати оригинални стенописи

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html