петък, 3 май 2024 г.

Борисов разтревожен от ОМО „Илинден“ и „македонско малцинство“ в резолюцията на ЕП

 

Снимка: Пресцентър на МС

Премиерът Бойко Борисов разговаря с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Правителственият пресцентър цитира думите на Борисов, че е „много разтревожен от вкарването на ОМО „Илинден“ и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

„Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, е заявил  министър-председателят.

Борисов отбелязва, че  от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички страни в процеса.

Снимка: интернет

„България първа призна независимостта на Република Македония тогава. България отдавна е признала съвременните политически реалности. Винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на РС Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани“.

Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с македонския си колега Буяр Османи.

„Затова е неуместно да се внушават тези в обратната посока както между гражданите на нашите две страни, така и в международен план. Сега е необходимо от страна на РС Македония да се признаят историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност“, добави Захариева.

„България не иска нищо повече, освен да се изпълняват клаузите по договора ни за добросъседство. Каквато е езиковата клауза в договора ни, така искаме да се отразява във всички документи между двете страни. Нямаме никакви нови претенции. Апелирам и се надявам да не се създава внушение и проблеми там, където ги няма“, каза още Захариева.

В началото на септември в телефонен разговор Захариева настоя пред Османи за цялостно изпълнение на Договора за добросъседство между София и Скопие, който беше подписан преди три години. Страната ни настоява и възможно най-бързо да бъде възстановена работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси. Тя беше блокирана от спора за Гоце Делчев, а по-късно и заради предсрочните избори в югозападната ни съседка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html