събота, 27 април 2024 г.

Александър Андреев стана шеф на ЦИК

Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК. „За“ кандидатурата му гласуваха 119 народни представители, „против“ – 54, без „въздържали се“. Досега той бе говорител на комисията. Кандидатурата на Андреев е предложена от НПО и припозната от ПГ на ГЕРБ.

Изборът на нов председател се наложи, след като на 27 август досегашният председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Това е и втората процедура за избор на председател. До нея се стигна, след като при първата не постъпиха предложения за поста.

ЦИК ще приложи закона, какъвто е приет от законодателя. Това каза Андреев в Народното събрание.

„По отношение на това коя организация ме е номинирала. Това е Федерацията на независимите студентски дружества, която е член на Обществения съвет на ЦИК. Нейният председател беше председател и до септември месец на обществения съвет към ЦИК. През 2014 г., когато беше учреден обществения съвет, неин представител беше проф. Друмева. От там нататък не бих искал да влизам по отношение на въпроса, отговорите, да коментирам оставката и мотивите на предходния председател г-жа Стефка Стоева. Мотивите за подаването на оставка са лични от страна на г-жа Стоева и ако е необходимо, тя сама би могла да ги обясни или да даде отговор защо е напуснала“, заяви още Андреев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html